Regija
PRIJE DVIJE GODINE GRAĐANI ZGROŽENI RUŠENJEM

Vinkovčanima ipak satisfakcija: Počela gradnja replike kuće pisca Ivana Kozarca
Objavljeno 23. travnja, 2014.
U tom prostoru održavale bi se izložbe i kulturna događanja, a kuća će biti otvorena za posjetitelje

VINKOVCI - Prije dvije godine srušena je rodna kuća književnika Ivana Kozarca (1885. - 1910.) koja se nalazila u Ulici Josipa Kozarca. Samo rušenje izazvalo je velike polemike među građanima.

Građanska inicijativa pokrenuta u Vinkovcima 2012. godine, u povodu najave rušenja rodne kuće istaknutog slavonskog i hrvatskog književnika Ivana Kozarca, dostavila je gradskoj upravi mjerodavnoj za prostorno uređenje zahtjev da obustavi rušenje i povuče svoju odluku kojom Kozarčeva rodna kuća nije uvrštena u zaštićenu spomeničku baštinu Vinkovaca. Samo u četiri dana prikupili su više od 1.500 potpisa građana Vinkovaca, ali i iz drugih gradova, pa čak i susjednih država, kako bi se zaustavilo rušenje kuće, no ni to nije pomoglo da se zaustavi rušenje. Građani grada na Bosutu bili su ogorčeni postupkom gradskih vlasti što su dopustile da se ruši rodna kuća Ivana Kozarca. Grad Vinkovci tu kuću nije zaštitio, odnosno ukinuo je zaštitu, iako je Ministarstvo kulture još 1995. dostavilo prijedlog zaštićenih objekata među kojima je i Kozarčeva rodna kuća.

Vinkovčani su, posve razumljivo, bili ogorčeni jer su poučeni iskustvom s rušenjem kuće u središtu grada u kojoj je svojedobno posljednje godine svog života proveo jedan drugi književni velikan – Matija Antun Relković. Kad se vratimo malo unatrag, za Relkovićevu kuću nije postojala odluka o ''lokalnom dobru'', pa na njezinu mjestu nije niknuo ni ''mali muzej'', kao ni ''spomen-soba'', nego je ta atraktivna lokacija namijenjena za neku novu stambeno-poslovnu zgradu.

Na mjestu gdje je prije dvije godine srušena Kozarčeva rodna kuća započela je gradnja replike rodne kuće tog poznatog književnika. Privatni poduzetnik Bosiljko Stanić iz Vinkovaca koji je to zemljište kupio najavio je kako će se na istom mjestu sagraditi replika kuće Ivana Kozarca.

- Započeli smo s građevinskim radovima na replici rodne kuće Ivana Kozarca i prema procjeni izvođača radova, kompletni radovi trebali bi biti gotovi do kraja lipnja, kada bi kuća trebala biti otvorena za posjetitelje. Moram napomenuti da će ova kuća površine oko sto kvadrata, za razliku od one prvobitne, imati i podrum u kojem će strop biti ostakljen, a ujedno i pod u kući. Kad sve bude gotovo, a u dogovoru s Gradom Vinkovcima i Gradskim muzejom Vinkovci, u tom prostoru bi se održavale izložbe i kulturna događanja, dok će sama kuća biti otvorena za posjetitelje - rekla je Pamela Mataković iz marketinga Boso d.o.o.

Građansko društvo ''Moji Vinkovci'' od 1995. godine organizira Dane Josipa i Ivana Kozarca. To je hrvatska tradicijska kulturna manifestacija u Vinkovcima, posvećena hrvatskim književnicima Josipu (Vinkovci 1858. - Koprivnica 1906.) i Ivanu Kozarcu (Vinkovci 1885. - 1910.). Na manifestaciji sudjeluju književnici i književni znanstvenici iz cijele Hrvatske.

Mario KOKAJ
ZA ŽIVOTA SAMO “SLAVONSKA KRV”

Kad govorimo o hrvatskom književniku, romanopiscu, pripovjedaču i pjesniku, Ivanu Kozaracu bitno je napomenuti da je za života objavio samo knjigu pripovijedaka "Slavonska krv". Nakon njegove smrti 1911. godine objavljena su mu djela "Pjesme", "Izabrane pripovijetke" i roman "Đuka Begović" u kojem je oslikao nepovratno propadanje slavonskog sela s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Prema procjeni

izvođača radova, kompletni radovi trebali bi biti gotovi do kraja lipnja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike