Osijek
GRAD ĆE OSIGURATI SEDAM MILIJUNA KUNA

Gradonačelnik Vrkić: Svi osječki osnovci
na jesen će dobiti besplatne udžbenike!
Objavljeno 23. travnja, 2014.
Konačnu potvrdu treba donijeti Gradsko vijeće na sjednici idućeg tjedna

Prvoga dana iduće školske godine sve učenike osječkih osnovnih škola, njih gotovo osam tisuća, na klupama će dočekati kompleti besplatnih školskih udžbenika!

Njihovu nabavu sredstvima iz svog proračuna osigurat će Grad Osijek, a odluku o ovome prijedlogu trebaju potvrditi vijećnici Vijeća Grada Osijeka. Ovaj će se prijedlog na njihovim klupama naći na sjednici koja je zakazana za idući tjedan. Osijek bi tako poslije Zagreba postao jedini grad, jedina jedinica lokalne samouprave koja je smogla financijske snage i socijalne odgovornosti realizirati ovako veliki zalogaj. U ovom slučaju valja osigurati sedam milijuna kuna! Ovu prvu informaciju za Glas Slavonije potom je potvrdio i gradonačelnik Ivica Vrkić.

- U ovom prijedlogu rebalansa predložit ću da se osigura sedam milijuna kuna s namjerom da se s tim iznosom osiguraju za učenike osnovnih škola besplatni udžbenici. Bez obzira na situaciju u kojoj se nalazi Grad Osijek, ovu ideju pokrećem s namjerom kako bih roditeljima olakšao situaciju i tako im vratiti dio novca koji oni plaćaju u gradski proračun. Uzdam se da će i vijećnici prihvatiti ovu inicijativu i da će to biti dobra vijest za sve sugrađane - rekao nam je gradonačelnik Vrkić.

Iz izvora bliskih uredu gradonačelnika saznajemo kako će se do prostora za osiguranje potrebnih sredstava doći na način da se režu svi troškovi koji nisu nužni u ovom trenutku. Time bi se omogućilo da se učenicima osiguraju kompleti udžbenika za sve obvezne predmete, zajedno s radnim bilježnicama te priborom za tehnički i likovni odgoj.

Ovom je inicijativom Vrkić očito ponukan time što se ove godine kreće s uvođenjem novih udžbenika pa roditeljima nije omogućena kupovina starih školskih knjiga. U gospodarskoj situaciji u kojoj se nalazi društvo, a ne treba isticati kako je ona na krajnjem istoku još složenija, ova odluka osječke izvršne vlasti svakako ide u red onih kojima se dokazuje kako je Osijek među najvećim hrvatskim gradovima.

Dario KUŠTRO
Prošle godine za prvašiće izdvojeno 560.000 kuna

Besplatni udžbenici za učenike osječkih osnovnih škola bilo je jedno od predizbornih obećanja Ivice Vrkića. Prošle godine Grad je iz proračuna izdvojio približno 560.000 tisuća kuna, što je bilo dovoljno samo za prvašiće. No, ove školske godine, prema svemu sudeći, nove udžbenike dobit će svi osnovci.

Ivica Vrkić

gradonačelnik

Uzdam se da će i vijećnici prihvatiti ovu inicijativu i da će to biti dobra vijest za sve sugrađane

REZANJE TROŠKOVA

do potrebnih sredstava Grad će doći rezanjem nepotrebnih troškova

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike