Osijek
RAVNATELJ AGENCIJE ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE U OŠ AUGUSTA ŠENOE

Filipović: U 27 godina mog iskustva nije se dogodio slučaj kao s prof. Kelava
Objavljeno 23. travnja, 2014.

Kako “počistiti” propust u slučaju osječke nastavnice biologije i kemije Antice Kelave u OŠ Augusta Šenoe jučer su pokušali riješiti djelatnici škole i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, koji je u povodu toga posjetio školu.

- Jedini i glavni motiv dolaska je pomoć učeniku I. P. da sa što manje stresa i što bezbolnije bude ocijenjen iz biologije i kemije, predmeta čije mu je slušanje uskratila sporna nastavnica. U mojih 27 godina iskustva kao učitelja, a posljednjih godina i kao ravnatelja Agencije, nije se još dogodilo da učiteljica učeniku uskrati temeljno pravo djeteta, a to je pravo na obrazovanje - rekao nam je jučer Filipović koji godišnje u Agenciju primi oko 400 predstavki roditelja na rad pojedinih učitelja. Unatoč činjenici da su predstavke različite, osječki je slučaj izdvojen jer, prema Filipovićevim riječima, učenik je oštećen ne svojim propustom. Inače, pritužbe se uglavnom odnose na ocjene i to pri kraju nastavne godine i za vrijeme popravnih ispita, a slijede one zbog pedagoškog odnosa učitelja prema djetetu, dok ima i onih gdje se učitelje proziva da nedovoljno stručno i profesionalno ispunjavaju svoje zadaće u smislu realizacije nastavnih programa. Katkad su anonimne, pri čemu je Filipović nerijetko u dvojbi procjene koliko su utemeljene.

- Imam razumijevanje za to da se roditelji boje odnosa nastavnika prema učeniku koji se žali, no mislim da treba biti dovoljno građanske hrabrosti da se ukaže na nedostatke. Roditelji su katkad u pravu jer u nekim situacijama učitelji nisu na razini svog profesorskog digniteta, a anonimne pritužbe katkad se negativno transferiraju prema učeniku od kojeg je pritužba došla. No naglašavam da savjetnici Agencije učitelju nikada ne otkrivaju ime osobe koja je uputila žalbu i ime je zaštićeno, osim ako dolazi od pučke pravobraniteljice, Prosvjetne inspekcije ili ravnatelja škola - pojasnio je Filipović. M. Mihelić

Vinko Filipović

ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje

Kelava je prošlost, treba pomoći učeniku

Na radno mjesto Antice Kelave jučer je došla druga nastavnica, a doznajemo kako je riječ o privremenom radnom mjestu do natječaja koje će u dogledno vrijeme provesti škola.

- Za mene je slučaj Kelava prošlost, a fokus AOO-a je sad na učeniku kako bi mu se što bolje pomoglo. Neće biti prisiljen polagati predmetne ispite, već će biti redovito ispitivan i provjeravan kao i bilo koji drugi učenik. Na taj način neće biti zakinut ni prilikom odabira upisa u srednju školu - rekao je Filipović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike