Sport
GRADSKI VRT POSTAJE NEOSVOJIV

Nižu se skalpovi velikih, ali Osijek još ne može odahnuti
Objavljeno 22. travnja, 2014.
Osječani su u kratkom razdoblju već drugi put svladali Rijeku, a da nisu primili pogodak

Još jedan ugledan suparnik, kakav je Rijeka, položio je oružje u Gradskom vrtu. Nogometaši Osijeka tako sad u kolekciji imaju “skalpove” prvo i drugoplasirane momčadi HNL-a.

I zato su u Gradskom vrtu opet svi jako zadovoljni. Trener Tomislav Rukavina sad već ima niz vrlo zanimljivih rezultata. Osim tri pobjede u nizu, dvaput je ovog proljeća matirao Rijeku koja je, nakon Dinama, apsolutno najjača momčad u Hrvatskoj.

Zaslužili kredit

Očito kako ovoj struci i momčadi treba dati kredita, jer uz poneko pojačanje tu postoji potencijal za neke ljepše stvari od borbe za goli prvoligaški život. Ipak, baš je ta bitka još uvijek jedina istina za bijelo-plave. Zanimljivo, Osječani su u četvrtom krugu prvenstva ostvarili više pobjeda (četiri) nego prethodna tri kruga (tri).

- Može se dogoditi da ovog proljeća osvojimo bodova koliko, recimo i Dinamo, a da svejedno drhtimo za status. Pobjeda protiv Rijeke je velika, ali ni s njom mi još ne možemo odahnuti. I naša konkurencija pobjeđuje, što znači kako moramo isto nastaviti raditi i mi - kaže Tomislav Rukavina, trener NK Osijek.

I to govori o sazrijevanju momčadi, ali i o zamislima trenera Rukavine koji je ubrzao igru, što posebno pogoduje napadačima, jer oni pod Rukavinom često zabijaju.

U susret s Rijekom Rukavina je ušao bez svoje dvije prve napadačke opcije Danijela Cesareca i Marka Dugandžića. Morao je iz “hladovine” izvući Josipa Barišića koji je od susreta protiv Istre 1961 u Osijeku gotovo da i nije imao minutaže. I mu nije smetalo. Barišić je reagirao odlično. Zabio je fenomenalan pogodak koji je Osijeku otvorio vrata trijumfa. Osim toga, Barišiću je to bio peti pogodak sezone, čime se odvojio od Karla Lulića na čelu klupske liste strijelaca.

Samo Pula na pameti

Osijek je Rijeku uhvatio na prekide. Očito je Rukavina dobro snimio nedostatke obrane Riječana, a momčad ih je znala kazniti.

- Radimo mi dosta na prekidima, ali oni ponajviše ovise o koncetraciji pojedinca. Znali smo kako Rijeci teško možemo parirati pas-igrom ili posjedom. Zgusnuli smo se u sredini i čekali kontre i prekide. Upalilo je. Mene posebno veseli što smo Rijeku dugo vremena držali bez prave prilike, a vidjeli ste koliko opasni mogu biti ako im se pruži i najmanji prostor, zaključuje trener bijelo-plavih.

Pobjedom protiv Rijeke Osijek je napravio mnogo, ali praktično još ništa, kada je u pitanju globalni cilj - očuvanje prvoligaškog statusa.

- Tako ispada. Treba opet jedna serija pobjeda - smatra Rukavina.

Jasno je na što cilja. Osijeku slijedi gostovanje u Puli pa dolazi Split. Kada bi “svezali” te dvije pobjede s ovom protiv Rijeke priča oko opstanka bila bi gotova.

- Meni je sad samo Pula na pameti. Eh, kada bismo tamo pobijedili. Split me u Osijeku ne brine toliko, jer kod kuće protiv jačih od sebe igramo jako dobro. Pula, Pula je naš novi trenutak istine - zaključuje Rukavina.

Vražja je stvar ta borba za opstanak. Ne da ti ni mogućnost pravog veselja. Osijek skida vrijedne “skalpove”, a to ne može pošteno niti proslaviti. Pravo slavlje uslijedit će tek kada stigne konačna nagrada - kraj strijepnji za prvoligaški život.

Dalibor KELER

OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme oblačno i kišovito. Teren dobar. Gledatelja: 1.500. Sudac: Lukša Klaić (Konavle) – 6,5. Strijelci: 1:0 J. Barišić (29), 2:0 Jonjić (77). Žuti kartoni: J.Barišić, Perošević (Osijek), Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: MATEJ JONJIĆ (OSIJEK)

OSIJEK                                  2 (1)

Mikulić 6,5, Matas 7, Jonjić 7, Bralić 6,5, Škorić 6,5, Kurtović 6,5, Šorša 6,5, Ugarković 6, Mišić 6,5(od 69. Pavić), Glavaš 6,5 (od 82. Novaković -), J.Barišić 6,5 (od 75. Perošević -).

RIJEKA                                      0

Vargić 6, Tomečak 5,5, Mitrović 5,5, Lešković 6, Leovac 5, Močinić 5,5, Moises 5, Kvržić 5(od 73.Mujanović), Sharbini 5(od 54. Ajyai 6), Jugović 5(od 59. Pokrivač 5,5), Kramarić 6.

1:0

Oštru loptu iz desnog kuta uputio je Josip Mišić na prvu vratnicu, a tamo se našao Josip Barišić i doslovce ju glavom zakucao pod prečku.

2:0

Udarac iz lijevog kuta izveo je Glavaš, lopta je opet ubačena na prvu vratnicu gdje je bio Jonjić koji je iz teške pozicije zahvatio loptu glavom i pogodio suprotni kut.

DOBRO

Tomislav Rukavina dobro je “snimio” Rijeku i njezine boljke. Osijek je oba pogotka postigao iz prekida i to gotovo na identičan način. Dobar podsjetnik da se u nogometu može pobjeđivati na mnogo načina. Osječani su još jednom vrijedne bodove osvojili srcem, a ovaj put i pameću.

LOŠE

Od Rijeke se očekivalo više. Imali su nadmoć, imali su posjed, ali nisu imali ideju kako razbiti čvrsti Osijekov blok. Prvi put su na vrata šutnuli u 53. minuti i to dovoljno govori o njihovoj prezentaciji.

POBJEDNIČKI NIZ

OSIJEK JE U ČETVRTOM KRUGU PRVENSTVA OSTVARIO VIŠE POBJEDA NEGO U CIJELOJ SEZONI

Najčitanije iz rubrike