Novosti
UDRUGA “ŽIVOT”

Hrvatska povećava uvoz hrane, a mali poljoprivrednici propadaju
Objavljeno 22. travnja, 2014.

Vezani članci

UDRUGA OPG-OVA HRVATSKE “ŽIVOT” UPOZORAVA:

“Nigdje se ne potiču giganti kao u Hrvatskoj, a na štetu seljaka”

KUTJEVO – Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske “Život”, koja već okuplja 170 članica, prije trideset dana je svoje zaključke kako zaustaviti daljnje urušavanje hrvatskog agrara, propadanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i prekomjeran uvoz hrane te kako spasiti hrvatsko selo, poslala na adrese Vlade, Ministarstva poljoprivrede, Sabora, predsjednika Republike.

– Na žalost, do danas na adresu udruge nikakav odgovor nije došao. Tražili smo od Vlade da se odrekne pet posto PDV-a i da taj iznos uđe u proizvođačku cijenu svakom proizvođaču mlijeka. Tražili smo isplatu potpora u poljoprivredi s 1. travnja, kako bi se mogla obaviti proljetna sjetva u optimalnom roku i to što kvalitetnije. Na žalost, hrvatska Vlada i njezini ministri nemaju sluha za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, za male ljude, hrvatske građane. Ponovno smo utvrdili nove zaključke koje ćemo poslati svima odgovornima i očekujemo da se uključimo u rad pojedinih institucija koje žele dobro hrvatskom selu, onima koji žele dobru i kvalitetnu domaću hranu. Svaki dan nestaju poljoprivredna gospodarstva, puno je blokiranih i puno ih ima velike probleme – rekao je predsjednik udruge Život Antun Laslo. Kaže kako ih je jedino predsjednik Sabora Josip Leko obavijestio da je njihove zaključke uputio saborskom Odboru za poljoprivredu koji će ih primiti i uspostaviti suradnju s udrugom.

Članovi udruge ističu kako je Hrvatska uvoz hrane povećala za 253 milijuna eura, udvostručila je uvoz mlijeka jer je domaća proizvodnja sve manja, povećan je izvoz jeftinih žitarica, a istovremeno je povećan uvoz skupih prehrambenih proizvoda od tih istih žitarica.

– Na taj način samo uništavamo radna mjesta u Hrvatskoj, pa tražimo zabranu izvoza žitarica iz Hrvatske nakon žetve, da osiguramo dovoljno hrane za hrvatsko stanovništvo te za prehranu stoke jer ta je hrana danas preskupa i naše stočarstvo čini nekonkurentnim - rekao je tajnik udruge Miroslav Kovač.

On je iznio i zahtjeve udruge za usklađivanje Zakona o poljoprivrednom zemljištu sa Zakonom o nasljeđivanju zemljišta, Zakon o evidenciji zemljišta i Zakon o zemljišnom fondu i Zakon o navodnjavanju.(AGM Kruna)

BEZ RAZUMIJEVANJA ZA OPG

Prema riječima Antuna Lasla, zadnji je trenutak da se pomogne obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima jer su u razvijenim zemljama upravo oni nositelji poljoprivredne proizvodnje. “U nas su zbog krive privatizacije OPG-ovi po strani, pa i sada kada smo ušli u EU. Kod nas nema poboljšanja, pa čak ništa bolje ne prolaze ni ratari, ni voćari i vinogradari, od stočara, svinjogojaca i mljekara. Očito je da ova vlada nema razumijevanja za OPG-ove i zbog toga smo osnovali ovu udrugu, stručno vijeće s visokoškolovanim ljudima i stručnjacima. Da se slučajno zatvore granice, naši građani bi za mjesec dana bili gladni – tvrdi Laslo, koji smatra da je udruživanje poljoprivrednika i stvaranje profitnih organizacija jedini izlaz.

Najčitanije iz rubrike