Kultura
3. FESTIVAL NEOVISNIH KAZALIŠTA

Izabrano 20 hit-predstava za odrasle, djecu i mlade
Objavljeno 21. travnja, 2014.

OPATIJA - Treći Festival neovisnih kazališta (FEN) ove će se godine održati od 22. do 27. travnja u Opatiji, a organizatori se mogu pohvaliti rekordnim brojem prijava koji je dvostruko nadmašio prvo izdanje ovog festivala iz 2012. Tada su zaprimljene 32 prijave, lani je taj broj povećan na 38, dok je ove godine selektorica FEN-a Rajna Miloš morala najbolje potražiti među čak 61 projektom koje je prijavilo 36 kazališta i kazališnih družina iz devet hrvatskih gradova.

Na temelju prijava složen je uistinu šarolik i zanimljiv program u kojem će se naći 12 predstava za odrasle, osam za djecu i mlade, četiri kazališne radionice te dva predstavljanja knjiga. Svoje mjesto na centralnom "okupljalištu" hrvatske nezavisne kazališne scene izborile su predstave za odrasle mahom iz Zagreba - "Plemena" Nine Raine i Planet arta, "Harem" Ane Tonković Dolenčić i Kazališta Moruzgva, "Postdiplomsko obrazovanje" Siniše Labrovića i Binocular Teatra, "Njuške" CJ Johnsona i "Kauboji" Saše Anočića i Teatra Exit, "Pasivni otpor" Dore Delbianco i Tvornice lutaka, "Muški/Ženski - Ženske/Muške" Borisa Bakala, Katarine Pejović i Bacača sjenki, "This Casting" Mirana Kurspahića i Teatra Rugantino, "Kraljeva sluškinja" Borisa Kovačevića i Teatra Barakuda, "Sluškinje" Jeana Geneta i Teatra Ulysses, "Noć živih klaunova" Lee Delong i Triko Cirkus teatra te "Žene u crvenom" Davora Špišića i koprivničkog Ludens Teatra.

Iz metropole stižu i gotovo sva kazališta zastupljena u programu dječjih predstava, uz iznimku Teatra Oz iz Mošćeničke Drage, koji će predstaviti "Pra Priču" Mihaele Sirotnjak Železnik. Uz njih, sudjelovat će i "Smiješno čudovište" Kazališta Mala scena, "Heidi ide u školu" Kazališta Merlin, "Lasica na tavanu" Studija Kubus, "Tko je to izumio" Teatra Tirena, "HaHa2O" Kazališta Moruzgva, "Priča o zvuku" Umjetničke organizacije Skroz te "Šuma Striborova" Max teatra i Teatra Thalassa.

Od četiri radionice koje će biti odrađene na FEN-u, dvije su namijenjene djeci - radi se o dramskoj radionici "100 posto istina" Tvornice lutaka, te multimedijalnoj radionici "FROOOM" Bacača sjenki. Preostale dvije namijenjene su pedagozima: "Kako (i zašto) gledati kazališnu predstavu" Ivice Šimića te "Čarolija lutkarske predstave - pantomima i muzika" Lutkarskog studija Kvak.

Iscrpni program zaključuju dva predstavljanja knjiga - "Kazalište krize" promovirat će Snježana Banović, a knjigu "Kazališna tranzicija u Hrvatskoj" Vitomira Lončar. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ANTONIJA PINTARIĆ IZA KULISA

Ako ti duša gori za glumom i scenom, nemoj nikome dopustiti da ugasi taj plamen

2

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas