Regija
ŠESTI DANI VINA I TURIZMA

U Našicama se predstavili vinari, voćari,
obrtnici, vinogradari, pčelari, škole, vrtići...
Objavljeno 22. travnja, 2014.

NAŠICE - Vino, šljivovica, voćne rakije, sir, med, samo su neki od autohtonih našičkih i feričanačkih proizvoda koji su predstavljeni jučer na 6. po redu jednoj od najvećih gospodarsko-turističkih manifestacija na području Osječko-baranjske županije, a koja je održana jučer na središnjem trgu u Našicama. Osim voćara, vinogradara i pčelara, na manifestaciji su svoje proizvode predstavila i mala poljoprivredna gospodarstva i obrtnici koji proizvode različite proizvode, čuvajući tradiciju našičko-feričanačkog kraja. Tako su se osim brojnih autohotnih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, na štandovima izložili različiti uporabni i ukrasni proizvodi, suveniri i nakit. Svoje aktivnosti prezentirali su osnovna škola, vrtić, udruge i policija, a svoj doprinos u prikazivanju kulturno-tradicijskog naslijeđa dale su i članice folklorne sekcije HKD-a Lisinski iz Našica.

Svečanom otvaranju manifestacije, uz pročelnicu Upravnog odjela za poljoprivredu i gospodarstvo Silvu Wendling, predsjednika Županijske skupštine Antuna Kapraljevića i dožupana Željka Kraljička, nazočili su gradonačelnik Našica Krešimir Žagar i župan Vladimir Šišljagić, koji su otvorili gospodarsko-turističku manifestaciju.

Gradonačelnik Žagar istaknuo je kako se održavanjem ove manifestacije Našice promoviraju kao snažno gospodarsko i turističko središte zajedno i u suradnji s feričanačkim krajem. Župan Šišljagić rekao je kako se unaprjeđivanjem manifestacije, odnosno njezinim podizanjem na još veću razinu otvara mogućnost stjecanja statusa jedne od najboljih manifestacija takve vrste u Hrvatskoj.

- Ova manifestacija prešla je granice županije jer gosti dolaze iz raznih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja. Nadam se da će se razvoj tradicijskih proizvoda i obrta te autohtonih proizvoda nastaviti još većim intenzitetom jer to je ono što imamo ponuditi Europskoj uniji, a koja nam je priznala da najviše vinskih cesta ima ovdje, u našoj županiji, što nam je omogućilo da iz pretpristupnih fondova povučemo više od 1,2 milijuna eura i rekonstruiramo 12 vinskih cesta i uredimo pet vinoteka – rekao je Šišljagić i dodao da su Dani vina i turizma vrlo značajna manifestacija za županiju jer se njome prezentira ono što je prepoznatljivo i karakteristično za ovo podneblje i ljude koji proizvode.

Dane vina i turizma pratile su i tradicionalne našičke manifestacije, Festival hobija i Uskršnja izložba oldtimer vozila. Na glavnom parkiralištu u središtu grada bilo je izloženo stotinjak automobila, motocikala i traktora ljubitelja starodobnih vozila iz Požege, Đakova, Vinkovaca, Slavonskog Broda i Našica, te gostiju iz Banje Luke i Novog Sada. U zabavnom dijelu programa nastupili su Slavonski trubači, TS Fijaker i TS Stari sokak. Osim izlagača, direktnu korist od manifestacije su imali vlasnici ugostiteljskih objekata jer su terase bile popunjene. U svakom slučaju, Našičanima i njihovim gostima doista se pružila prilika da na jednom mjestu uživaju u brojnim sadržajima.

Snježana FRIDL
NAGRAĐENA NAJBOLJA VINA

U sklopu svečanog otvorenja manifestacije dodijeljena su priznanja za kvalitetu vina. FeraVino je dobilo četiri zlatne diplome, a Zvonko Katavić, vinar iz Zoljana, dobio je po jednu zlatnu i srebrnu diplomu. Nakon završetka službenog dijela, čelnici Grada i Županije obišli su štandove, porazgovarali s izlagačima te razgledali i degustirali njihove proizvode.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike