Regija
“OD ĐURĐEVA DO MARKOVA”

Posvećena kapela u Draganovcima
Objavljeno 21. travnja, 2014.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.

 

VINKOVCI - Manifestacija ''Od Đurđeva do Markova'' počela je okupljanjem jahača i zaprega u pješačkoj zoni u Vinkovcima, odakle su krenuli na put do kapelice Uzašašća Gospodnjega.

- Ovaj prostor nosi ime Draganovci po selu koje je nekad u srednjem vijeku postojalo i ova današnja kapela nalazi se na mjestu toga srednjovjekovnog sela čiji su se stanovnici nakon odlaska Turaka preselili u Vinkovce. Na ovom mjestu nalazi se treća kapela po redu, što možemo reći da je za Vinkovčane ovo uvijek bilo sveto mjesto jer kad netko tri puta na istom mjestu pravi crkvu, onda znači da mu taj prostor nešto znači. Ovdje je nekada postojala kapela sela Draganovaca koja je vjerojatno bila mala i napravljena od nekog jednostavnog materijala. Godine 1755. spominje se drvena kapela na ovom istom mjestu gdje su Vinkovčani svake godine hodočastili na ovo veliko brdo i imali misu. S vremenom je ta drvena kapela dotrajala i onda su napravili treću kapelu na istom mjestu, to je ova današnja i ona je s vremenom zarasla u korov i za vrijeme komunizma je oduzeta iz crkvene upotrebe, bila je skladište alata. Mi smo htjeli ostati dostojni svojih predaka, koji su ovo mjesto čuvali stoljećima. Ova kapela je za nas svjedočanstvo naše duge povijesti i vjere. Želimo našim mladim generacijama prenijeti našu povijest i zato smo odlučili obnoviti ovu kapelu te oživiti stari slavonski običaj blagoslova konja u povodu blagdana sv. Jurja (Đurđeva) koji je 23. travnja - rekao je župnik, vlč. Robert Farkaš, koji je blagoslovio kapelu.

Novouređena kapela Uzašašća Gospodnjega u Draganovcima obnovljena je u zajedničkom projektu Povijesnog športskog društva ''Hrvatski sokol'', Vinkovačkih šokačkih rodova i Udruge ''Naši Borinci'' uz potporu Župe Presvetoga Srca Isusovoga i župnika, vlč. Roberta Farkaša.M.Kokaj

Blagoslov žita na Markovo

U petak, 25. travnja (na Markovo) u 17 sati bit će misa kod kapele kada će se oživiti stari obred blagoslova žita (polja) na taj blagdan. To je početak jedne nove vjersko-tradicijske manifestacije koja je pokrenuta pod nazivom ''Od Đurđeva do Markova'' i koja će se svake godine odvijati kod kapele.

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana