Regija
RODITELJI SE ZADUŽILI, OTAC POD OTKAZNIM ROKOM

Osmogodišnjak nastavlja borbu:
Tinu trunu rubovi oka,
nužna mu je i treća operacija
Objavljeno 22. travnja, 2014.
Spremni smo prodati kuću i sve što imamo kako bismo Tinu spasili vid, ali ni to ne možemo u roku od 24 sata, kaže mama Zdenka

Vezani članci

ZAHVALJUJUĆI DOBRIM LJUDIMA

Tinu Železniku ipak spašen vid, vratio se iz Belgije

OSMOGODIŠNJAK IZ ĐAKOVA HITNO TREBA OPERACIJU

Ako u sedam dana ne skupe 5.000 eura, dječak će oslijepjeti

ĐAKOVO – Cijela Hrvatska u studenome prošle godine ujedinila se u nastojanju da osmogodišnjem Tinu Željezniku spasi vid. Nakon što smo o teškoj bolesti koja je snašla mališana objavili priču, u rekordnom roku, u samo 24 sata, prikupljeno je 30.000 tisuća kuna, dovoljno kako bi Tin u pratnji oca mogao krenuti u Belgiju gdje su mu liječnici operacijskim zahvatom pokušali spasiti vid. Pošteni roditelji, unatoč tome što su i na našu adresu pristizali brojni upiti o tome kako pomoći mališanu, odmah nakon što je prikupljen dovoljan iznos, javno su to obznanili, zahvalili i rekli da uplate više nisu potrebne. U međuvremenu, roditelji su Tina redovito vodili na kontrole u Zagreb, a prije tri tjedna na još jednu operaciju u Belgiju. Nažalost, stvari su krenule u krivom smjeru. Podsjetimo, prošle godine liječnici su ustanovili kako je Tinu potrebna hitna operacija i desnog oka. Mama Zdenka tada nam je pojasnila:

- Tin već duže nosi naočale i ima veliku dioptriju. Raste mu očna jabučica i neizvjesno je što će dalje biti. Sada vidi na lijevo oko gdje mu je dioptrija –20, a ne zna se zbog čega, došlo je do problema s desnim okom. Liječnici su nam rekli kako su problemi mogli nastati i prilikom udarca, no mi ne znamo za takav slučaj. Operacija je hitno potrebna da mišići u oku ne bi odumrli. Nisam stručnjak, ali liječnici su nam pojasnili da se odvojila retina, odnosno mrežnica od oka. To se što prije mora zalijepiti - rekla je tada Zdenka.

Retina je tada zalijepljena gelom, no iako su se roditelji nadali da će taj zahvatit biti i konačni, ispostavilo se da nije tako. Nakon četiri mjeseca, kazuje Zdenka, ponovno se po rubovima počela odvajati, a Tin je morao na novu operaciju. Otac i mati tada su digli pozajmicu, isto bi učinili i sada, no otac je pod otkaznim rokom.

- Ova druga operacija nije bila uspješna. Već nakon tri tjedna rubovi su se počeli odvajati, odnosno počeli su trunuti. Kontaktirali smo liječnike u Beligiji, međutim, valjda zbog uskrsnih praznika, nitko nam se ne javlja. Nadamo se da ćemo odgovor dobiti nakon praznika - kaže Zdenka.

Očajno priznaje kako imaju saznanja da se ovakvi zahvati mogu ponavljati i do šest puta kako bi konačno liječnici postigli uspjeh, a oni za sinovljev vid, nažalost, u ovom trenutku sami ne mogu osigurati dovoljno sredstava.

- Imamo još nešto novca na računu, ali to je daleko od onog što je potrebno za novu operaciju. Prvi put je operacija bila hitna, no sada se još ta sredina gela drži pa se nadamo da ne moramo u rekordnom roku skupiti novac, jer ne znamo odakle. Spremni smo prodati kuću i sve što imamo kako bi Tinu spasili vid, ali ni to ne možemo u roku od 24 sata - kaže Zdenka. Inače, Željeznikovi su se sa sinom zaputili u Belgiju, kako su nam prošle godine pojasnili, na preporuku liječnika. Postojale su dvije mogućnosti – operacija ili u Beogradu ili u Belgiji. Mališan je operiran u Begiji, no njegov put do ozdravljenja, kako se čini, još će potrajati. Maleni Tin član je đakovačkog KUD-a Sklad koji je pokrenuo humanitarnu priču u koju su se uključila brojna velika srca. Na njihovu toplinu apeliramo i ovaj put.

Maja MUŠKIĆ
Ako želite pomoći:

Svi koji odluče pomoći malom Tinu, donaciju i ovaj put mogu uplatiti na žiro-račun otvoren na Tinovo ime u Splitskoj banci. Broj računa je: HR 6423300033153002175

prošle godine

liječnici su ustanovili kako je Tinu potrebna hitna operacija i desnog oka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike