Ekonomija
ZAVRŠNI UDARAC NA OBRTNIŠTVO

Obrtnici: Ne želimo plaćati PDV na račune koje nismo naplatili
Objavljeno 22. travnja, 2014.
U tijeku je javna rasprava da se obrtnicima ukine plaćanje PDV-a po naplaćenoj realizaciji

Obrtnici ulaze u posljednjih deset dana javne rasprave u kojoj mogu dati primjedbe na Izmjene i promjene Zakona o porezu na dodanu vrijednosti predlagatelja Ministarstva financija.

A ona bi ih se itekako trebala ticati jer prema postojećem prijedlogu s početkom 2015. godine obrtnicima se ukida plaćanje PDV-a po naplaćenoj realizaciji te će i oni plaćati PDV po izdanoj fakturi.

- Bože, oprosti im, ne znaju što rade, tako su upravo na blagdan Uskrsa obraćanje javnosti, kojom su aktualizirali ovu temu, započeli iz riječke stranke “Akcije mladih”.

A već ranije, također s prizvukom religije, i Dragutin Grabrović, predsjednik Obrtničke-komore Osječko-baranjske županije ovu je najavu komentirao kao “zadnji čavao koji se zabija u lijes” obrtnika u Hrvatskoj.

Na to su i sami obrtnici “svog” resornog ministra Gordana Marasa još jednom upozorili i tijekom nedavnog obilježavanja godišnjice zagrebačkog Udruženja obrtnika. Na njoj je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec nazočnog ministra podsjetio kako se i on sam zalagao da se zadrži prvotna varijanta. No, u situaciji kada se “krpa” državni proračun od toga se, čini se, definitivno odustalo.

- Često se ova mjera spominje i u kontekstu usklađenja s EU zakonodavstvom pa bi hrvatski građani lako mogli povjerovati da je i to jedna od posljedica ulaska u Uniju. No, Hrvatska je trenutačno jedina zemlja EU koja ovo provodi kao posljedicu ulaska u Uniju - spominje Bojan Kurelić, tajnik “Akcije mladih”. Zna što govori jer i sam je obrtnik. Upozorava kako se istovremeno u drugim zemljama, primjerice u Njemačkoj i Austriji, i dalje na obrtnike primjenjuje model naplate PDV-a po naplaćenoj realizaciji, dok ovdje nema ni naznake za nekim „usklađenjem“ u skorijoj budućnosti.

- Plaćanje po naplaćenoj fakturi bila je jedina prednost biti obrtnikom. Ukidanjem ovoga više ne bi postojao razlog zašto bi netko i dalje poslovao u sustavu obrtništva - upozorava Grabrović. Za njega je, tvrdi on, posve jasno kako će provedba ove mjere dovesti do daljnjeg osipanja broja obrtnika.

Dario KUŠTRO
USPOREDBE
Njemačka

* prosječno vrijeme naplate potraživanja cca 30 dana

* obračun PDV-a svakih 90 dana

Hrvatska

* prosječno vrijeme naplate cca 120 dana

* obračun PDV-a svakih 30 dana

POVEĆAT ĆE SE TROŠKOVI

Uvođenje naplate po fakturiranju povećava i troškove poslovanja za obrtnike, jer će morati voditi odvojena knjiženja za potrebe PDV-a i dohotka, koji će se sada oporezovati po različitim načelima. To, smatraju naši sugovornici, nema nikakvog učinka na punjenje proračuna, jer što je jednom obveza to drugi koristi kao pretporez.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora