Osijek
PROSLAVA USKRSA U SVIM OSJEČKIM CRKVAMA

„Uskrs dokazuje da sve možemo
promijeniti i da ništa nije propalo“
Objavljeno 20. travnja, 2014.
Na središnjoj misi u osječkoj Konkatedrali nadbiskup Marin Srakić poručio je kako Kršćani moraju biti svjedoci optimizma usred beznadnog naroda

Vazmenim bdijenjem koje je u većini župa započelo još na Veliku subotu u 20 sati započela je proslava ovogodišnjeg Uskrsa, koji se i ove godine, kao i 2010.  slavi istog datuma i kod katolika i pravoslavaca, te  ostalih kršćanskih vjeroispovjesti. Svi oni koji su željeli blagosloviti uskršni doručak, šunku i jaja na misu su krenuli još u šest sati ujutro, a središnju svetu misu u10 sati  u osječkoj Konkatedrali predvodio je nadbiskup u miru mons.dr.Marin Srakić. Katolička crkva ove je godine sa svojih oltara odlučila odaslati upravo za Uskrs prigodnu poruku optimizma, nade i vjere u to da je sve negativno moguće promijeniti. Upravo u ovom duhu bila je i propovijed nadbiskupa u miru  Marina Srakića. „Upravo danas Kršćani trebaju shvatiti da su oni ti koji trebaju biti puni nade i to nade koja ne razočarava. Neki i dalje traže Isusa u grobu, a zaboravili su da je Kršćanstvo  radost. Kršćani ne mogu biti pesimisti, jer upravo je Uskrs ono što njima daje vjeru da je uvijek moguće početi iz početka. Svijet je lijep i stvaranje svega novog počinje sutra ujutro iznova. Usred ovog beznadnog naroda mi moramo biti  svjedoci optimizma i drugima prenijeti optimizam. Uskrs nam daje nadu da se sve može promijeniti i da nema ničega što je zauvijek propalo. Ono što mi moramo prenijeti drugima je „luda nada“.“, poručio je s uskrsne propovijedaonice  nadbiskup Marin.
Inače, recimo kako je Uskrs ii Vazam, najveći i najstariji kršćanski blagdan, kada vjernici u cijelom svijetu slave spomen Kristova uskrsnuća, njegove pobjede nad smrću i nad grijehom, a u  Hrvatskoj tradicionalno provodi uz obitelj i blagdansku trpezu na kojoj su uobičajna oslikana jaja, šunka i mladi luk, a djecu  na uskršnje jutro u gnjezdima od trave dočekuju pokloni od uskrsnog zeke.

N.Z.Eberhard

Središnja proslava pravoslavnog Uskrsa u Donjem gradu


Središnja proslava pravoslavnog Uskrsa  za osječkopoljsku i baranjsku eparhiju održana je u osječkoj pravoslavnoj crkvi Uspenija presvete Bogorodice u Donjem gradu.  Vjera u “vaskrsnog Hrista daje smisao životu i našem dolasku na ovaj svijet, rađanju, življenju, radosti, patnji, trpljenju, podnošenju svih nedaća koje nas snalaze na ovom svijetu”, poručeno je s pravoslavne uskrsne liturgije, koja je okupile velik broj osječkih pravoslavnih vjernika.

Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike