Svijet
U DONECKU NE MISLE KAPITULIRATI

Kijev popušta, ali ne i pobunjenici
Objavljeno 19. travnja, 2014.

KIJEV - Proruski prosvjednici u Donecku, velikom industrijskom gradu na istoku Ukrajine, gdje traje proruska pobuna, rekli su jučer kako ne misle položiti oružje, dan nakon međunarodnog dogovora u Ženevi gdje je o tome postignut dogovor. Oni kažu da će napustiti zgrade lokalne uprave tek kada bude odstupila i nova prijelazna ukrajinska vlada.

"Prvo Kijev mora razoružati Desni sektor (poluvojni nacionalistički pokret), Nacionalnu gardu u koju su ušle postrojbe za samoobranu s Majdana i druge nezakonite skupine pa ćemo onda mi, eventualno, predati oružje", rekao je za AFP Kiril Rudenko, glasnogovornik pobunjenika.

On je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da predstavnici Donbasa, rudarskog bazena na istoku zemlje, nisu bili pozvani u Ženevu gdje su se u četvrtak održali prvi međunarodni pregovori o ukrajinskoj krizi.

On je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da predstavnici Donbasa, rudarskog bazena na istoku zemlje i središta najnovije proruske pobune, nisu bili pozvani u Ženevu, gdje su se u četvrtak održali prvi međunarodni pregovori o ukrajinskoj krizi.

S druge strane, ukrajinski prijelazni predsjednik Oleksander Turčinov i premijer Arsenij Jacenjuk pozivaju na nacionalno jedinstvo i suzdržavanje od nasilja. Vlasti u Kijevu nude veću decentralizaciju i ruski kao službeni jezik u pokrajinama na istoku. To bi, prema riječima prijelaznog predsjednika, mogao donijeti novi Ustav. I premijer obećava Ustavom zajamčeni posebni status za ruski jezik, kao i amnestiju za aktiviste koji polože oružje i napuste okupirane zgrade na istoku zemlje. (dc)

PAO I SIVERSK

Aktivisti samoproglašene Narodne Republike Doneck preuzeli su nadzor nad gradićem Siverskom u Doneckoj oblasti, na istoku Ukrajine, bez ijednog ispaljenog metka, objavili su ruski mediji. Sa zgrade lokalne gradske uprave i policije skinuta je ukrajinska i postavljena zastava donecke “republike”, a mjesne vlasti objavile su da će surađivati s aktivistima, prenijela je agencija Itar-Tass.

Možda ste propustili...

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike