Regija
NEOBIČNA SKULPTURA S USKRSNIM MOTIVOM

Najveća hrvatska pisanica u središtu Nove Bukoice
Objavljeno 19. travnja, 2014.

Najveća pisanica u Hrvatskoj ove godine krasi središte Nove Bukovice, mjesta u Virovitičko-podravskoj županiji, nedaleko Slatine.

S obzirom na to da je pisanica sestre Samuele Premužić iz Družbe sestara Naše Gospe iz Zagreba na izložbi “Uskrsne pisanice i običaji nacionalnih manjina Grada Zagreba”, izrađena ručnim radom od prirodnih i recikliranih materijala, a prikazuje detaljno izrađene motive Posljednje večere i Križnog puta, možda pisanica u Novoj Bukovici nije najljepša, ali je zasigurno najveća u Hrvatskoj i najljepša koja je ikad postavljena u slatinskom kraju. Navodno, najveća pisanica na svijetu, visoka 9,4 metra, nalazi se na glavnom trgu kanadskoga grada Vegrevillea, a postavili su je 1975. godine ukrajinski doseljenici u Kanadu.

Autor novobukovačke pisanice, slikar i glazbenik Fikret Balić, za ovo djelo visine pet i opsega devet metara utrošio je sa svojim prijateljima više od mjesec i pol dana napornog rada. Na izradi željezne konstrukcije pomogao mu je Tomislav Kovač iz Mikleuša, a na oblaganju vlaknima, mrežicama i gletanju Ivo Župan iz Nove Bukovice. Za oslikavanje pisanice slavonskim uskrsnim motivima i pejzažima akrilnim bojama Fikret Balić utrošio je više od 20 kilograma boje.

Oslikavanje pisanice, postavljene na novobukovački Trg dr. Franje Tuđmana, uz Podravsku magistralu, dovršili su mladi članovi mjesnog Kulturno-umjetničkog društva Lipa i učenici Osnovne škole Vladimira Nazora. P.Žarković

BALIĆEV DAR SUMJEŠTANIMA ZA NAJVEĆI KRŠĆANSKI BLAGDAN

– S obzirom na to da već četiri godine živim u Novoj Bukovici, bila mi je želja mojim sumještanima napraviti nešto za najveći kršćanski blagdan pa sam odlučio načiniti ovu veliku pisanicu koja će krasiti središte Nove Bukovice za uskrsne blagdane - rekao je Balić i dodao da mu nije važno da pisanica bude najveća u Hrvatskoj, nego da bude monumentalna. Sa suprugom i kćeri živio je u središtu Slatine, ali se zaželio više mira i načiniti atelje u samoj prirodi, u podnožju Papuka, pa se preselio u Novu Bukovicu. – Nakon mnogih godina turneja i sviranja po Europi i Hrvatskoj, zaželio sam se baviti svojom okućnicom i voćarstvom, a Nova Bukovica predivno je mjesto za život u prirodi, kaže Balić.

Najčitanije iz rubrike