Osijek
PRIJAVLJENO 111 KRAĐA

Broj ukradenih bicikala ove je godine povećan više od 50 posto
Objavljeno 19. travnja, 2014.
Pravila nema, kradu se i jeftini i skupi bicikli, u svim krajevima grada

Policijska uprava osječko-baranjska do 18. travnja ove godine evidentirala je 111 slučajeva krađe bicikala, a to je porast veći od 50 posto u odnosu prema istom razdoblju prošle godine.

Priče o krađama bicikala tako su u Osijeku, nažalost, dio svakodnevice, a u obzir valja uzeti kako je evidentiranih 111 krađa daleko od konačne brojke, jer mnogi vlasnici i ne prijave krađu, posebice kada pričamo o jeftinijim i starijim biciklima. Bicikli nestaju iz Tvrđe, ulaza stambenih zgrada, javnih površina na kojima u svakom trenutku ima ljudi, dvorišta, garaža, ispred različitih institucija... Pravila nema, kradu se i jeftini i skupi bicikli, u svim krajevima grada.

Dakle, policija ima pune ruke posla, no lopove se teško pronalazi pa je tako od 111 ukradenih bicikala samo njih 11 dosad pronađeno i vraćeno vlasnicima.

- Od ukupnog broja, osam krađa bicikala odnosilo se na krađe za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti, odnosno, radi se o biciklima čija je vrijednost od 2.500 do 4.500 kuna. Od navedenih osam bicikala, dva su bicikla pronađena i vraćena vlasnicima. Nadalje, ukradena su 103 bicikla za koje se postupak pokreće prema privatnoj tužbi, odnosno, vrijednost je takvih bicikala do 2.000 kuna. Od navedena 103 bicikla, devet ih je pronađeno i vraćeno vlasnicima - kažu u Odjelu za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU osječko–baranjske.

Dio statistike nedavno su postala i četiri bicikla koji su u istoj večeri ukradena u Tvrđi, iako su bili zavezani, a rezanje lokota, unatoč brojnim svjedocima u uvijek prepunoj Tvrđi, nikomu nije privuklo pozornost.

- Napominjemo da za određeni dio ukradenih bicikala za koji se postupak pokreće prema privatnoj tužbi, a koji su pronađeni od strane vlasnika, vlasnici ne prijave pronalazak bicikla nadležnoj policijskoj postaji - ističu u PU osječko-baranjskoj.

Prave zaštite nema, osim držanja bicikla “na oku” i zatvaranja u dobro zaključane prostorije u koje nitko sumnjiv nema pristup. Skuplji lokoti daju određenu sigurnost, ali ozbiljnim lopovima za bolji lokot treba samo nešto više vremena, a svaki se može prerezati. Dakle, idete li biciklom u grad nešto obaviti i trebate bicikl ostaviti bez nadzora, velika je šansa da ga nećete naći tamo gdje ste ga ostavili, bez obzira na debljinu lokota. Ipak, na lokotu ne treba štedjeti, a stručnjaci preporučuju da se na njega treba potrošiti približno deset posto od vrijednosti bicikla.

Ivan SEKOL
KAKO SE ZAŠTITITI OD KRAĐE?

Važno je zapisati broj okvira bicikla i sačuvati račun, a na okvirima koji nemaju oznaku poželjno je napraviti nekakav jedinstven trag. Također, pojedini dijelovi imaju svoj serijski broj te i njega valja zapisati i čuvati zajedno s preciznim popisom svih dijelova i fotografijom bicikla. Za zaštitu treba koristiti što kvalitetniji lanac, a bicikl vezati oko nekog čvrstog predmeta poput ograde, stabla ili stupa. Bicikl se ne preporučuje uvijek parkirati na istom mjestu, a s bicikla treba skidati torbice s alatom, svjetla i drugu opremu primamljivu lopovima.

- Ne ostavljajte bicikl bez nadzora na vidljivim i lako dostupnim mjestima, posebice ne noću. Zaključavajte ulazna vrata stubišta ili objekta gdje stanujete i gdje ostavljate bicikl, bez obzira na to koliko vas dugo neće biti te povremeno obilazite to mjesto. Ne kupujte jeftine bicikle od neovlaštenih i nepoznatih osoba, a ukradu li vam bicikl, krađu prijavite u vašoj policijskoj postaji. Ako ne potrošimo sekundu za zaštitu našeg bicikla od krađe, moguće je gorko pitanje: “A gdje je moj bicikl?” - poručuju iz policije.

111

krađa bicikala evidentirala je PU osječko-baranjska od početka 2014. godine

Evidentiranje bicikala

U dogovoru s Gradskom četvrti Tvrđa, projekt “Osijek - grad bicikala” kreće u prvu ovogodišnju akciju evidentiranja bicikala. Provodit će se u subotu (19. travnja), od 9 do 13 sati. “Iskoristite nekoliko minuta za zaštitu svog bicikla. Izradit ćemo vam iskaznicu, a svi podatci o biciklu bit će upisani u evidencijski karton, u kojemu su i četiri fotografije vašeg bicikla. Također, bicikl će dobiti naljepnicu 'Bicikl je evidentiran'”, kaže Suzana Tretinjak, voditeljica projekta. (I.R.G.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike