Osijek
NEUMJERENOST ZA BLAGDANE

Liječnici s Hitne savjetuju: Ugodite svojem nepcu i razveselite se, ali - umjereno!
Objavljeno 19. travnja, 2014.

Uskrsni blagdani, više negoli ijedno drugo razdoblje u godini, poznati su po neumjerenosti u jelu i piću, što uvijek zadaje glavobolje djelatnicima osječke Hitne medicinske pomoći. Stoga savjetuju - ugodite svojem nepcu i razveselite se, ali - umjereno!

Šunka i jaja s hrenom, rotkvicom i mladim lukom za doručak, pa mesna pečenja, kremasti kolači i koja čaša vina uz blagdanski ručak, i to sve dva dana zaredom u neumjerenim količinama, lako rezultiraju trbušnim bolovima do granice kada je nužna liječnika pomoć.

- U nas se u Slavoniji tradicionalno za Ukras poslužuju teška, masna jela, s puno začina. Naravno, ne treba zanemariti ni pretjeranu konzumaciju jaja u te dane. Ljudi se žele razveseliti, ugoditi si, počastiti se, pa znaju pretjerati. K nama obično dolaze oni koji to učine, a imaju inače problema sa žuči, gastritisom, čirevima. Bude i dijabetičara koji se počaste slatkim delicijama više nego što bi trebali - kaže dr. Miroslava Kralj s osječke Hitne.

Dodaje, uz pretjeranu konzumaciju teške hrane probleme u dane blagdana stvara i pretjerana konzumacija alkohola.

- Posljednjih dana svjedoci smo teških prometnih nesreća u gradu i nadam se kako će one biti upozorenje ljudima da voze opreznije i to nikako pod utjecajem alkohola - kaže dr. Kralj. Ističe i kako bi kronični bolesnici trebali biti posebno oprezni kada je u pitanju uzimanje terapija na koje u dane blagdana znaju zaboraviti. I.Solar

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

Najčitanije iz rubrike