Novosti
DONACIJE ĆE BITI GLAVNI IZVOR PRIHODA ZA EUROKAMPANJU

Za Europarlament će potrošiti 1,5 mil. kuna
Objavljeno 19. travnja, 2014.
Najviše novca potrošit će dva najveća bloka - ona koje okupljaju SDP i HDZ

Različiti su novčani iznosi koje će 25 političkih opcija i stranaka (i njihovih 275 kandidata) potrošiti za izbore za 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, koji će se održati 25. svibnja, a oni se, prema još neslužbenim podatcima, kreću od nekoliko tisuća kuna do maksimalno dopuštenih milijun i pol kuna.

Maksimalan iznos potrošit će dva najjača koalicijska bloka – onaj SDP-ov koji s tom strankom čine još HNS, IDS i HSU te HDZ-ov u kojemu su još HSS, HSP AS, BUZ, ZDS i HDS. I jedni i drugi tvrde kako za kampanju, koja će uključivati i televizijske i radijske nastupe, neće podizati kredite, već će se financirati prihodom od stranačkih članarina i novcem koji dobivaju iz proračuna. Kao i u navedena dva bloka, u prikupljanju sredstava za financiranje kampanje Saveza za Hrvatsku sudjelovat će sve članice koalicije – HDSSB, ABH, A-HSS, HRAST, HSP, HZ, OS i ZZH. Predsjednik HSP-a Daniel Srb otkriva i njihov plan za plaćanje kampanje. "Načelno smo dogovorili da sve članice naše koalicije moraju prikupiti najmanje 50 tisuća kuna, što će se činiti iz članarina, sredstava iz proračuna te, naravno, donacija. Vjerujemo kako će neke članice uspjeti prikupiti i više pa će ukupan budžet, prema našim procjenama, iznositi pola milijuna kuna. To ćemo utrošiti za financiranje objava u elektronskim i tiskanim medijima, plakata, okruglih stolova, tribina, kontakata s građanima...” najavljuje Srb.

Od 350 do 500 tisuća kuna za kampanju planira izdvojiti i blok koji predvodi Nacionalni forum na čelu s Nikicom Gabrićem. Većina sudionika izbora još nije otkrila predviđena izdvajanja, no poznato je kako ORaH Mirele Holy za kampanju predviđa utrošiti najviše 25 tisuća kuna. “Oslanjat ćemo se na male donacije do 1.000 kuna, a dio novca osigurat ćemo iz članarina koje za naše zaposlene članove iznose 20 kuna mjesečno”, kaže liderica OraH-a i naglašava kako su već odbili financijske donacije koje su im nudile tvrtke koje su zagađivači okoliša ili nisu društveno odgovorne. Neslužbene informacije govore da će mnoge manje i ne previše ambiciozne liste za promidžbu izdvojiti tek po nekoliko tisuća kuna, a do birača će pokušati doći preko društvenih mreža, internetskih portala i foruma te slanjem mailova, što je sve ili besplatno ili jako jeftino.

Tomislav LEVAK
Zabranjene donacije

Prema strogim pravilima koje je donijelo Državno izborno povjerenstvo, svi sudionici moraju otvoriti posebni račun za financiranje izborne promidžbe, na koji donacije mogu primati do početka izborne šutnje - 23. svibnja u ponoć. Ukupna vrijednost donacije pravne osobe političkoj stranci ne smije prelaziti 200 tisuća, a listi grupe birača 100 tisuća kuna, dok fizičke osobe mogu donirati najviše 30 tisuća kuna u jednoj kalendarskoj godini. Zabranjene donacije moraju se odmah prijaviti DIP-u, a njihovi iznosi uplatiti u državni proračun. Financijska izvješća o kampanji moraju se dostaviti u dva navrata – najkasnije 7 dana prije i 30 dana nakon izbora.

Možda ste propustili...