Ekonomija
SLAVONSKE TVRTKE MEĐU PRVIMA PRELAZE NA E-FAKTURIRANJE

Slanje papirnatih računa poštom odlazi u povijest
Objavljeno 19. travnja, 2014.
U Danskoj je lani predloženo da se za izdavanje računa u papirnatom obliku plaćaju penali

Vezani članci

DIREKTIVA KOJA ĆE PROMIJENITI ŽIVOT MILIJUNIMA GRAĐANA

Svi u EU će moći otvoriti osnovni račun u banci

Tvrtke u Slavoniji među prvima će prijeći na e-fakturiranje - ističe Maja Jurišić iz tvrtke Elektronički računi d.o.o., koja pri tome dodaje i da je unatoč tome, e-fakturiranje u Hrvatskoj dostupno već nekoliko godina, ono još uvijek nije zaživjelo u punom zamahu.

- No, ako naše tvrtke i obrti žele sudjelovati na europskom tržištu, u svom poslovanju morat će zaboraviti na “klasično” slanje papirnatih računa poštom. Naime, valja istaknuti da je Europska komisija donijela odluku da se do 2020. godine većina fakturiranja treba obavljati elektronskim putem - navodi Jurišić.

Tijekom idućih mjeseci održat će se niz Moj-eRačun Akademija u 20-ak hrvatskih gradova za predstavnike tvrtki (u Osijeku je održana 15. travnja), na kojima će biti riječi o tome kako elektronsko fakturiranje štedi vrijeme, ali i novac. “Elektronsko fakturiranje, kako je već navedeno, iako je prisutno već nekoliko godina u Hrvatskoj, tek je nakon ulaska u Europsku uniju postalo poželjni oblik poslovanja i u našoj državi. Riječ je o postupku slanja računa putem e-pošte uz korištenje FINA aplikativnog certifikata i vremenskog žiga, koji u potpunosti zamjenjuje slanje faktura poštom. A kako su se mnogi već i sami uvjerili, takav oblik fakturiranja nužan je za sve one koji svoje poslovanje misle preseliti i na tržišta Europske unije”, navode u priopćenju iz tvrtke Elektronički računi d.o.o.

Dokumenti “sele” u virtualni prostor

Europska komisija, valja spomenuti, još je prije nekoliko godina pozvala sve zemlje članice da goleme količine dokumenata presele u virtualni prostor, a svrha takvog poslovanja, kako se navodi, uz očuvanje prirode su i goleme uštede. Prema statističkim pokazateljima Eurostata u zemljama Europske unije od cjelokupnog zbroja svih poslanih računa 2007. godine 18 posto se odnosilo na elektroničke račune. Broj izdanih elektroničkih računa u 2010. godini porastao je na čak 31 posto, dok je ta brojka za područje cijele Europe 37 posto. Već 2010. godine Litva i Italija bilježe 52, odnosno 56 posto elektroničkih računa u odnosu na cjelokupan zbroj svih poslanih računa. Istovremeno, u Danskoj je prošle godine predloženo da se za izdavanje računa u papirnatom obliku plaćaju penali.

Smanjenje troškova

Usluga e-fakturiranja, koja je na hrvatskom tržištu dostupna preko web platforme Moj e-Račun, omogućuje korisnicima elektroničku razmjenu primarno računa, ali i opomena te odobrenja, dok će u budućnosti biti i virtualni prostor za razmjenu i spremanje drugih dokumenata između dobavljača i kupaca. Ukratko, ova web platforma omogućuje cjelokupan proces od izdavanja, zaprimanja do arhiviranja dokumenata. “Prednosti ovakvog načina poslovanja su brzina zaprimanja dokumentacije, smanjenje broja pogrešaka i lakoća njihova ispravljanja, smanjenje troškova čuvanja dokumenata te višestruko smanjenje troškova poštarine. Moj-eRačun temelji se na primjeni pomno razvijene IT tehnologije koja, uz FINA-in aplikativni certifikat i vremenski žig koji daju vjerodostojnost, slanje računa pretvara u 'one-click' rješenje. Na taj način rad računovodstva tvrtke višestruko je ubrzan, smanjen je novčani trošak klasičnog poštanskog slanja, dok je vrijeme dostave računa unutar jedne sekunde. Ovakav način poslovanja donosi korist i menadžmentu, jer nije potrebno potpisivati nove ugovore i plaćati nove paušale posredniku za svaki novi poslovni subjekt s kojim tvrtka posluje. Na taj način menadžment tvrtke dobiva više operativnog vremena, izrazito snižava fiksne mjesečne troškove, pojednostavljuje i ubrzava poslovni proces”, navodi se u priopćenju iz Elektroničkih računa d.o.o.

Zdenka RUPČIĆ

Elektronsko fakturiranje tek je nakon ulaska u EU postalo poželjniji oblik poslovanja i u našoj državi

18%

od ukupno izdanih računa 2007. odnosilo se na elektroničke u zemljama EU

31%

porastao je broj izdanih elektroničkih računa 2010. u odnosu na 2007. u EU

37%

porastao je broj izdanih elektroničkih računa

2010. u cijeloj Europi

Jednim klikom smanjiti rashodovnu stranu tvrtke, a povećati prihodovnu

Kako koristiti Moj-eRačun u poslovanju na domaćem i inozemnom tržištu, moguće je naučiti na Moj-eRačun Akademiji, stručnoj eduakciji koja se idućih mjeseci održava u svim hrvatskim regijama gdje se kroz predavanje ekonomskih stručnjaka može naučiti kako jednim klikom smanjiti rashodovnu stranu tvrtke, a povećati prihodovnu.

Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

Najčitanije iz rubrike