Ekonomija
NAPOKON DOBRO ZAKONODAVSTVO

Sarić: Osobe s invaliditetom od sada će se lakše uključivati na tržište rada
Objavljeno 19. travnja, 2014.

Vezani članci

IVAN BILANDŽIĆ DOBIO POSAO U ZAGREBU

Da imam veći stupanj invaliditeta, ovakvu priliku ne bih dobio

OSIJEK - Hrvatska je napokon dobila objedinjeno i prema mišljenju mnogih vrlo dobro zakonodavstvo koje regulira zapošljavanje osoba s invaliditetom. Nakon što je 1. siječnja ove godine na snagu stupio novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, ovih dana doneseni su i potrebni pravilnici koji podrobnije reguliraju odrednice toga zakona.

Tvrtke obveznice zapošljavanja invalidnih osoba, ovisno o djelatnosti i broju uposlenih, a sukladno novom zakonu, morat će zapošljavati od 2 do 6 posto invalida rada u ukupnom broju zaposlenika, uz predviđene iznimke.

No, još uvijek, tijekom 2014. godine, poslodavci će i dalje uplaćivati poseban doprinos za zapošljavanje invalida rada sve dok ne ispune svoju kvotnu obvezu. Poslodavci koji do 1. siječnja 2015. ne ispune kvotu, više neće uplaćivati poseban doprinos, ali postaju obveznici novčane naknade u visini 30% od iznosa minimalne plaće mjesečno za svaku osobu s invaliditetom koju su bili dužni zaposliti, što trenutno iznosi 895,43 kuna.

Selima Balog, predsjednica Udruge invalida rada Grada Osijeka, a koja ima približno 500 članova, novu zakonsku regulativu ocjenjuje velikim doprinosom za dodatno poboljšanje položaja invalida rada. “I sama sam invalid rada, zaposlena u Saponiji, gdje se posebna pozornost pridaje invalidima rada”, kaže ona.

Ivan Sarić, pravni savjetnik u osječkom Regionalnom uredu HUP-a, novu zakonsku regulativu također smatra dobrom “to više što je i HUP u javnoj raspravi pri donošenju pravilnika uspio ukazati ne svoje stavove, te su oni uvaženi”. Pritom smatra da je nova zakonska regulativa o zapošljavanju invalida rada posvema sigurno na tragu povećanja socijalne osjetljivosti, to više što do sada, prema njegovu mišljenju, objektivno nismo imali dobru regulativu toga područja. “Smatram da je takav zakon trebalo donijeti i prije kako bi se ta kategorija građana što prije i lakše uključila u tržište rada, a poslodavci ostvarivali predviđene beneficije ako ih odluče zaposliti”, zaključuje Sarić. N.Vukadinović

2

do

6%

invalida rada u ukupnom broju zaposlenika, ovisno o djelatnosi i broju uposlenih, morat će zapošljavati tvrtke

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike