Regija
VINKOVČANI U HUMANITARNOJ AKCIJI ZA INVALIDNE OSOBE

Članice “Vrijednih ruku” na međunarodnoj likovnoj koloniji u Novigradu na Dobri
Objavljeno 18. travnja, 2014.

VINKOVCI - U ovo preduskrsno vrijeme članice Etno-udruge “Vrijedne ruke” iz Vinkovaca poželjele su svoje radne prostorije zamijeniti boravkom pod vedrim nebom. Priliku za ispunjenje pružio je poziv na druženje Udruge osoba s amputacijom udova grada Zagreba i Zagrebačke županije. Susret osmišljen kao međunarodna humanitarna likovna kolonija dio je projekta „Posebnost je prednost” kojim se nastoji socijalizirati osobe s amputacijom udova i pružiti i više mogućnosti i kvalitetniji društveni život.

U podnožju tvrđave Novigrad, u kojoj su od 15. stoljeća živjeli Frankopani, na mjestu gdje je Karolinska cesta „prekoračila“ živopisnu rijeku Dobru, nalazi se Novigrad na Dobri. U blizini kamenog mosta sagrađenog 1730., godine u hotelu Amarilis više od 40 slikara pretočilo je svoje znanje i dobru volju u slike, koje su donirali Udruzi kao trajnu vrijednost .

Između slikarskih platana s kojih su boje klizile prostorom, promicale su članice udruge “Vrijedne ruke” noseći svoje kolekcije. Prva je imala kao temu – čipku. Ovaj put predstavljena je odjeća izrađena tehnikom necanja koja je karakteristična za Slavoniju. Drugim nizom modela predstavljen je najstariji grad u Europi – Vinkovci. Kolekcija „Orion – priča o gradu“, vratila je promatrače u doba 2600. g. pr. Kr. iz kojeg potječe najstariji indoeuropski kalendar nazvan po zviježđu Orion. Treći izlazak manekenki u najboljim godinama bio je posvećen blagdanu Cvjetnice jer se i održavao na taj dan. Cvjetovi izrađeni raznim tehnikama ručnog rada izazvali su posebnu pozornost slikara, koji često istu temu interpretiraju na svoj način.

Za veselo raspoloženje pobrinuli su se članovi dalmatinske klape „Koporan“ iz Poličnika, a svim sudionicima humanitarne akcije zahvalila je Ana Sršen, hrvatska paraolimpijka i predsjednica Udruge osoba s amputacijom udova. Blagdan je proslavljen odlaskom na misno slavlje u župnu crkvu Uznesenja B. D. Marije koja je najstarija u ovom dijelu Hrvatske, a blagoslovljene maslinove grančice bit će podsjetnik na ovaj u cijelosti ispunjen dan.(R.I.)

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike