Regija
MISNO SLAVLJE U NEDOVRŠENOJ CRKVI

Slatinčani oživili spomen na posljednu Isusovu večeru
Objavljeno 18. travnja, 2014.

SLATINA – U novosagrađenoj, ali još nedovršenoj župnoj crkvi bl. Ivana Merza na Trgu Ruđera Boškovića u Slatini, na Veliki četvrtak služena je prva sveta misa. Premda u crkvi još nema vrata ni prozora, nema oltara ni odgovarajućeg namještaja, ni zvona u nedovršenom zvoniku, župnik Nikola Jušić odlučio je prvo bogoslužje održati upravo na spomendan Posljednje večere, ustanovljenja Presvete Euharistije i sakramenta svećeničkog reda, kad je Isus apostolima, a preko njih i svim svećenicima kroz povijest, omogućio da budu posrednici između Boga i čovjeka. Simboličnim pranjem, brisanjem i cjelivanjem nogu dvanaestorici vjernika, vlč. Jušić potvrdio je Isusov nauk da je poslanje Crkve služenje, a ne gospodarenje čovjekom i svijetom.

Župa bl. Ivana Merza ima oko 5.100 vjernika i obuhvaća područje zapadnog dijela grada Slatine i naselja Novi Senkovac, Markovo, Grabić, Medinci i Ivanbrijeg. Utemeljena je 22. lipnja 2003. godine, gradilište nove crkve blagoslovljeno je deset godina poslije, na 85. obljetnicu smrti Ivana Merza i desetu obljetnicu njegova proglašenja blaženim 10. svibnja prošle godine. Na blagdan Uzvišenja sv. Križa 14. rujna požeški biskup, dr. Antun Škvorčević predvodio je slavlje ugradnje temeljnog kamena nove crkve, koji je blagoslovio papa Benedikt XVI. prigodom svoga pastoralnog pohoda Hrvatskoj. Župnik Jušić očekuje da će grubi radovi na crkvi biti dovršeni ove godine, a unutarnje uređenje ovisit će o mogućnostima. Bit će potrebno još najmanje tri godine da se postave sve instalacije, vitraji, oltar, mozaik oltarnog prostora, pod i drugo. Trenutačno Župa provodi akciju prikupljanja sredstava za nabavu crkvenih zvona.

Prema riječima biskupa Škvorčevića, crkva bl. Ivana Merza u Slatini bit će još jedan prostor za ostvarivanje poslanja koje je Isus povjerio svojoj Crkvi u služenju čovjeku i u kojem će po euharistijskom slavlju on obnavljati djelo svoje ljubavi na križu. P.Žarković

Simboličnim pranjem, brisanjem i cjelivanjem nogu dvanaestorici vjernika, vlč. Jušić potvrdio je Isusov nauk

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike