Regija
JEDINSTVENA KALVARIJA U FERIČANCIMA

Stabla lipe označavaju
14 postaja križnog puta
Objavljeno 19. travnja, 2014.

FERIČANCI - U korizmeno vrijeme, a posebno u Velikom tjednu vjernici obavljaju pobožnost križnog puta. Na našičkom području dugo godina jedina kalvarija bila je ona u Feričancima za koju se pretpostavlja da je podignuta krajem 19. ili početkom 20. stoljeća. Druga kalvarija sagrađena je u dvorištu župne crkve sv. Marka evanđelista u Markovcu Našičkom prije desetak godina, no nije toliko posebna kao kalvarija u Feričancima. Naime, feričanačka kalvarija uređena je u prirodi, na brežuljku povrh istočnog ulaza u naselje, na rubu Ulice Josipa Kozarca. Atraktivna i jedinstvena je po postajama križnog puta koje simboliziraju dvoredno posađena stabla lipe koja slijede naraciju Kristove muke. Stoljetna stabla lipe redaju se s jedne i s druge strane uspona u dužini stotinjak metara. Postaje križnog puta na Veliki petak se obilježavaju slikama izvedenim na limenim pločicama koje se umeću u za to pripremljene drvene okvire na svakom stablu lipe. Nakon završetka križnog na kalvariji slike se skidaju i pohranjuju u crkvu.

Nije poznato tko je posadio lipe, ali se zna da je središnji betonski križ s likom raspeta Isusa na vrhu kalvarije podignut 1902. godine. Prema podacima koje je ustupila ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak raspelo je dar izvjesne Rozalije Konig iz Feričanaca kao zavjetna ostavština. Uz središnje betonsko raspelo bila su podignuta i dva drvena križa koja su s vremenom propala, a 1990. godine zamijenjena su betonskim i djelo su Stjepana Jurića iz Feričanaca. Jedan je betonski križ prije nekoliko godina zamijenjen željeznim, u čijem podnožju je ostavljen oštećeni betonski križ. Vjernici iz Feričanaca i okolnih sela tradicionalno u Velikom tjednu pohode kalvariju i mole križni put. Na Veliki petak križni put na kalvariji s vjernicima je molio vlč. Vicko Obradović, feričanački župnik, koji će i na Uskrs predvoditi hodočasnike od kalvarije do župne crkve, gdje će u 7 sati biti sveta misa.

Snježana FRIDL
IMAJU I PANDURE

Osim po neobičnoj kalvariji, Župa Sv. Duha u Feričancima jedna je od malobrojnih na našičkom području koje imaju svoje pandure s kopljima, mlade vjernike u svečanim feričanačkim odorama koji čuvaju Isusov grob. Čuvari Isusuva groba su i ove godine, nakon večernjeg obreda na Veliki petak pa sve do večernje mise na Veliku subotu, stražarili pred oltarom izmjenjujući se po dvojica svakih 15 minuta.

Najčitanije iz rubrike