Zdravlje
ALTRUIZAM JE KORISTAN ZA ZDRAVLJE

Dobra djela mogu produžiti život
Objavljeno 19. travnja, 2014.
Pomaganje drugima podiže razinu oksitocina

“Ljudska priroda” tema je filozofskih rasprava već tisućama godina, a uz pomoć moderne tehnologije i znanosti, napokon smo počeli otključavati te misterije. U ranim fazama studija znanstvenici su uspjeli zaključiti jednu činjenicu: naš mozak je fizički “namješten” da pomaže drugima. Skeniranjem mozga možemo lako uočiti da razmišljanje o tuđim problemima aktivira iste dijelove mozga koji se aktiviraju kada razmišljamo i o svojim, dok suosjećanje aktivira dijelove odgovorne za osjećaje zadovoljstva.

Svakodnevno smo svjedoci dobrim djelima, ali što je to u nama što nas tjera da nesebično pomažemo drugima? Istraživanja pokazuju da nam djelovanje u ime drugih ljudi pomaže da se i sami osjećamo ugodnije. Ali, tu priča ne završava. Ovakvo ponašanje utječe na nas i fizički – a sve veći broj znanstvenika vjeruje da činjenje dobrih djela pozitivno utječe na naše zdravlje, a neke studije su čak zaključile i da nam altruizam pomaže da živimo duže. Veza alturizma i stresa otkrivena je sasvim slučajno 1956. godine, kada je tim istraživača s univerziteta Cornell proveo istraživanje s 427 udanih žena s djecom. Oni su očekivali da će žene s više djece biti pod većim stresom, te zbog toga i imati kraći životni vijek. Iznenađujuće, istraživači su otkrili da broj djece, obrazovanje, klasa i radni status nisu utjecali na dugovječnost. U istoj studiji, koja je trajala 30 godina, slučajno je otkriveno da je 52 posto žena koje nisu nikada volontirale na kraju oboljelo od neke teže bolesti, za razliku od 32% žena koje su volontirale. Mnoge su studije pokazale da altruizam značajno smanjuje razinu stresa, glavnog uzročnika većine bolesti, a time značajno mijenja našu fiziologiju. Kod testnih subjekata koji su samo gledali video koji je prikazivao činjenje dobrih djela, zabilježeni su privremeni skokovi razina kemikalija koje jačaju imunitet. U žena koje su susjedi smatrali dobrim osobama, jer vole pomagati, otkrivena je povišena razina oksitocina, hormona vezivanja, koji nam pomaže da se osjećamo dobro. Vezu oksitocina i dobrih djela potvrdila je još jedna studija.

- Oksitocin je odgovor na stres. Kada je osoba altruistična i kada dotiče ljude u pozitivnom smislu, pomažući im u nevolji, razina oksitocina ide prema gore, što znači da stres ide prema dolje - zaključio je Gregory L. Fricchione, profesor psihijatrije na Harvardu. Brojne studije provedene u različitim razdobljima i državama zaključile su jednu zajedničku stvar: altruistične emocije – “droga pomagača” – stvaraju fiziološke reakcije u tijelu tako što povećavaju razinu oksitocina – zbog kojeg se osjećamo dobro, smanjuju razinu stresa i poboljšavaju imunitet. Altruizam u nama izaziva kemijsku reakciju sličnu onoj koju izaziva i istinska ljubav.(T.K.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike