Novosti
POVJERENSTVO ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA:

Milanović, troje članova njegove vlade i Karamarko nisu u sukobu interesa
Objavljeno 18. travnja, 2014.

OSIJEK - Premijer Zoran Milanović, potpredsjednice Vlade Vesna Pusić i Milanka Opačić te ministar turizma Darko Lorencin, nisu prekršili zakon o sprječavanju sukoba interesa i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije jučer pokrenulo postupak protiv njih. Povjerenstvo smatra da nije sukob interesa to što je premijerova supruga Sanja Musić Milanović sudjelovala u radnoj skupini za izradu programa zdravstvenog odgoja, jer za to nije primila naknadu te da nema dokaza da je Milanović stavio privatni interes iznad javnog. Nije utvrđeno ni da je Milanović pogodovao bratu u dobivanju povoljnog kredit kod Nove ljubljanske banke 2007. godine. Vesna Pusić prijavila je u imovinskoj kartici da joj je suprug Jurgis Oniunas 25-postotni suvlasnik tvrtke Ascedant, zaključilo je Povjerenstvo, a to što nije prijavila da ta tvrtka ima u vlasništvu istoimene tvrtke u Sloveniji, BiH i Srbiji, nije kršenje zakona. Povjerenstvo zaključuje i da Milanka Opačić nije pogodovala zapošljavanju Žarka Vukobrata u Kabinetu ministrice ni Dubravke Marušić kao načelnice sektora, a ministar Lorencin je pravodobno prenio upravljačka prava nad svojom tvrtkom.

S druge strane, Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postupka odlučivanja o sukobu interesa u predmetima saborskog zastupnika Josipa Salapića, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma i njegovih zamjenika Jure Šundova i Anđelke Visković. Salapić je bio član Nadzornog odbora Bizovačkih toplica, no opovrgava da je za to primao naknadu. Povjerenstvo će utvrditi koliko je dugo bio član NO-a i je li primao naknadu. U Bandićevom slučaju, pokrenut je postupak, jer je u prošlom mandatu, uz plaću primao i dodatne naknade. Kerum, pak, nakon prestanka mandata gradonačelnika, nije predao izvješće o imovinskom stanju.

Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, jer je prenio vlasničke udjele u trgovačkim društvima još 2006. i nema upravljačke funkcije u njima, a u Košarkaškom klubu Zagreb nije primao naknadu.(D.Pav.)

MARINA LOVRIĆ MERZEL KAŽNJENA S 6.000 KUNA

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel mora platiti kaznu od 6.000 kuna zbog sukoba interesa, odnosno zato što Povjerenstvu nije prijavila da je njezin suprug Mladen Merzel, kao suvlasnik tvrtke S-tel, koja je vlasnik Radija Quirinus, bio u poslovnom odnosu sa Sisačko-moslavačkom županijom. Iznos kazne bit će joj odbijen od plaće u dvije rate. Isti iznos kazne mora platiti i saborski zastupnik SDP-a Ivan Račan, jer nije na vrijeme prenio upravljačka prava nad tvrtkom Maksima komunikacije. Račan je to bio dužan učiniti 2011., kad je postao saborski zastupnik, ali to je učinio tek u ožujku prošle godine.

Najčitanije iz rubrike