Osijek
SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA

Za izmještanje trafostanice u kampusu suglasnost morala dati - Vlada RH!
Objavljeno 17. travnja, 2014.

Dužnosnici Vlade RH ponekad moraju dati suglasnost za tako 'važne' teme i poteze kao što je, primjerice - izmještanje trafostanice. Upravo takav nesvakidašnji slučaj dogodio se na jučerašnjoj sjednici pod 14. točkom, koja je u dnevnom redu bila navedena rečenicom “Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku za opterećenje nekretnine radi izgradnje Sveučilišne knjižnice Osijek i pripadajućih prometnih površina i parkirališta”.

- Za buduću Sveučilišnu knjižnicu već duže postoji predviđena parcela na prostoru kampusa, ali na njoj je smještena trafostanica HEP-a, odnosno osječke Elektroslavonije. Budući da na jednom zemljištu ne mogu biti objekti dva vlasnika, od Vlade RH zatražili smo suglasnost za premještanje trafostannice, jer je ta lokacija u državnom vlasništvu. Ta trafostanica bit će fizički premještena na drugu lokaciju u kampusu, a projekt će se nastaviti - objasnio nam je rektor Željko Turkalj.

Inače, kako nam je nedavno najavio Damir Markulak, prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje, zbog različitih razloga i prepreka otvaranje toga objekta, vrijednog približno 140 milijuna kuna, prolongirano je najranije za jesen 2017. Novi knjižnični objekt nastat će razdvajanjem sadašnje Gradske i Sveučilišne knjižnice Osijek (Gradska knjižnica ostat će na sadašnjoj adresi, Europske avenije 24), a kao najbolje idejno arhitektonsko rješenje zgrade Knjižnice između 42 pristigla rada izabrano je ono tima arhitekata zagrebačke tvrtke Sangrad. Markulak vjeruje da bi ove godine, nakon ishođenja svih dozvola, mogao biti postavljen kamen temeljac, a nedostaje im još dio sredstava za njegov kompletan završetak, što će pokušati dobiti iz fondova Europske unije. Prorektor Markulak naglašava i kako će konačna namjena ovoga objekta biti osuvremenjena i dopunjena. “Već smo razgovarali o tome da to ne bude samo Knjižnica, nego svojevrsni Sveučilišni knjižnično-multimedijalni centar, koji će moći ugostiti niz raznovrsnijih sadržaja. Već smo razgovarali s projektantima i oni su se složili s tim", kaže on. Inače, zamišljeni objekt smješten je na parceli većoj od 6.000 kvadrata, s tim da ima dva kata i niz sadržaja – knjižnice, čitaonice, multimedijalnu i računalnu učionicu i drugo. Zgrada će se nalaziti na mjestu nekadašnjeg nogometnog igrališta, bit će okrenuta prema Hadrijanovoj ulici, a ispred nje će se nalaziti mali trg. T. Levak

Zgrada će se nalaziti na mjestu nekadašnjeg nogometnog igrališta, a ispred nje će se nalaziti mali trg

Najčitanije iz rubrike