Regija
PARK PRIRODE PAPUK

6,5 kilometara botaničke
staze oduševljava izletnike
Objavljeno 18. travnja, 2014.
Staza prolazi kroz stoljetnu šumu hrasta kitnjaka i crnog jasena

VELIKA - Iako u Parku prirode Papuk postoji čak sedam poučnih staza koje posjetiteljima i izletnicima omogućuju da se bolje upoznaju sa zanimljivostima samoga parka, jedna od tih staza sada je ipak nešto posebnija. Riječ je o botaničkoj poučnoj stazi Turjak, koja prolazi prirodnim botaničkim rezervatom.

- Riječ je o relativno novoj i izletnicima manje poznatoj stazi koja je itekako zanimljiva ne samo sada u proljeće nego tamo sve do kasne jeseni budući da se u blizini nalazi i arheološko nalazište - kaže glavna čuvarica Parka prirode Papuk Gordana Kukić.

Sama je staza duga oko šest i pol tisuća metara, a uz zanimljivu floru i faunu njezina je posebnost i visinska razlika jer kreće s 280, a završava na 720 metara nadmorske visine.

- Staza prolazi kroz stoljetnu šumu hrasta kitnjaka i crnog jasena koja u sebi sadrži kamenjarska područja i suhe vapnenačke travnjake. Na tim travnjacima dolazi i najveći broj naših zaštićenih i ugroženih vrsta - čak 51. Tu je između ostalih i modra sasa, kockavica, crveni uskolisni likovac i veliki broj kaćuna, odnosno orhideja. Osim toga, to je područje zanimljivo i po tome jer je i prvo potvrđeno stanište najmanje vrste guštera u Hrvatskoj, ivanjskog rovaša - kaže Gordana Kukić.

U svakom slučaju ovu stazu u botaničkom rezervatu u Parku prirode Papuku vrijedi posjetiti u svako godišnje doba iako je kažu u parku ona ipak najljepša od proljeća do kasne jeseni. - Posebno je lijepa u svibnju, kada još uvijek cvjetaju proljetnice i mi u principu nastojimo ljude upoznati s onim što imamo najljepše u florističkom smislu u parku. Zato smo nedavno priredili i njezino prvo javno predstavljanje. Staza je inače uvijek otvorena za sve izletnike i ljubitelje prirode. Mi inače organiziramo vođenja za sve najavljene grupe - kaže Kukić.

Uz poučnu stazu Lapjak ili stazu jaglaca u Parku prirode Papuk koja je već etablirana, poznata je i izuzetno posjećena i Grofova poučna staza.

- Poučne su staze najbolji način da se posjetitelji upoznaju sa svim biološkim, geološkim, povijesnim i kulturnim karakteristikama parka. Naša je prva poučna staza Lapjak, svima onima koji je nisu pogledali savjetujem da to učine jer je ona uistinu jedinstvena. S vremenom smo mijenjali identitet edukativnih ploča, preuzeli smo metodologiju američkih nacionalnih parkova. Tako je sadržaj prilagođen svima za one koji samo žele 'baciti oko' i vidjeti o čemu se radi, ali tu ima i nešto više sadržaja za one koji nešto više žele saznati. Svaka je staza koncipirana na način da posjetiteljima predstavi sam lokalitet – dodaje Kukić podsjećajući kako je i njihova Grofova staza dobitnica Zelenog cvijeta Hrvatske za 2006. godinu te da je među najposjećenijima. Zato i obnova turističke infrastrukture na Jankovcu ide u tom smjeru. (AGM Kruna)

Njezina je posebnost i visinska razlika jer kreće s 280, a završava na 720 metara nadmorske visine

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura