Ekonomija
PREOKRET NA MLIJEČNOM TRŽIŠTU

Hrvatski mljekari propadaju, a njemački grade nove staje
Objavljeno 18. travnja, 2014.

OSIJEK - Dok u Hrvatskoj, novoj članici EU-a, posljednih godina, zbog neisplativosti, proizvodnja mlijeka rapidno pada, a brojne farme prestaju poslovati, u Njemačkoj, staroj članici Europske unije ona raste, a njezini proizvođači žive sve bolje te svoje postojeće, ali i nove farme pune dodatnim brojem mliječnih krava.

Detusche Welle piše kako su kvote i kazne u slučaju da se proizvede “previše” prošla vremena, i kad se nije znalo što učiniti sa silnim mlijekom i maslacem. No, te odredbe istječu početkom sljedeće godine, a kako kaže njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt, postoje naznake da već ove godine njemački mljekari neće biti "kažnjeni" ako proizvedu više mlijeka. To i stoga što o tome ne postoji sloga među europskim ministrima poljoprivrede, a još uvijek se raspravlja i hoće li biti uvedeni neki propisi kojima bi se i dalje obuzdavala ponuda - i na taj način držala cijena mlijeku i mliječnim proizvodima.

Njemačkim mljekarima ide dobro, čak vrlo dobro. U prošloj, 2013. godini postignuta je rekordna otkupna cijena mlijeka i njemački poljoprivrednici su u prosjeku dobivali za kilogram mlijeka s najmanje 4% masnoće 37,69 euro/centi (preračunato; oko 2 kune i 90 lipa), što je 17,8% više nego 2012. To je prosječna otkupna cijena mlijeka koju je utvrdilo Društvo za informacije s agrarnog tržišta (AMI) i koja sadrži i iznos koji se plaćao za "ekološko" mlijeko. Kilogram "konvencionalnog" mlijeka plaćao u prosjeku 37,51 euro/cent (2 kune i 86 lipa). S tek nekoliko “kravica u štalici” se teško i u Njemačkoj može preživjeti. Ali i mnogi mljekari su uložili u proizvodne pogone, tako da lako mogu proizvoditi još više mlijeka. Njemačko mlijeko i mliječni proizvodi se traže, ne samo u Europi (dovoljno je pogledati i police samoposluga u Hrvatskoj) nego i u drugim dijelovima svijeta. N.Vukadinović

Dogovor nije postignut

Prošloga tjedna održana je konferencija europskih ministara poljoprivrede u Luksemburgu i još se raspravlja što da se učini s mliječnim kvotama i kaznama. S jedne strane, ni mljekarima nije u interesu da odjednom svi mogu proizvesti mlijeka koliko žele jer bi to neizbježno vodilo drastičnom padu otkupne cijene. S druge strane, potrošači su pokazali kako su spremni platiti "poštenu" cijenu za litru kvalitetnog mlijeka, pa tako i udio "biomlijeka" stalno raste.

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike