Ekonomija
PREDSTAVILI EKOLOŠKE PROIZVODE

Mihaljević: Možemo opstati samo kroz mrežu proizvođača i potrošača - bez posrednika
Objavljeno 18. travnja, 2014.
Do kraja ove godine u planu je održavanje još dvije manifestacije

- Nisam imala unaprijed pripremljeno tržište, ali sam imala dobro razvijenu komunikaciju s potrošačima - rekla je između ostalog Alma Mihaljević, jedan od ekoloških proizvođača koji su jučer, unatoč lošem i hladnom vremenu, izlagali u Vinoteci Teutoburgium, u Dalju.

Ovo je drugi put da su Poduzetničko-razvojni centar općine Erdut i udruga Eco-Dunav Dalj organizirali kušanje domaćih ekoproizvoda u okviru događaja Podržimo poljoprivredne proizvođače općine Erdut, a povodom proglašenja 2014. godine kao UN-ove godine malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Bojana Orsić iz PORC-a kaže kako do kraja godine planiraju održati još dvije manifestacije, ujesen, kada će ponuda biti mnogo bogatija, te u zimskim mjesecima kako bi proizvođači mogli prezentirati i svoje prerađevine od ekoloških proizvoda.

Cilj ovih predstavljanja je promovirati ekološku poljoprivredu i dati podršku lokalnim proizvođačima te dodatno educirati lokalno stanovništvo i potencijalne kupce o mogućnosti nabave zdravstveno ispravnih i ekološki proizvedenih namirnica.

Kupnjom lokalnih proizvoda dodatno se podržavaju proizvođači, potiče se zapošljavanje u lokalnoj sredini, a cijela priča ima i ekološki aspekt, rekla je Orsić napomenuvši kako u općini Erdut trenutačno imaju 491 registrirani OPG, od čega je samo sedam ekoloških, no oni predstavljaju klicu budućeg razvoja ekološke poljoprivrede te općine.

Alma Mihaljević iz Dalja već šest godina na ekološki način uzgaja jabuke i marelice na 4 hektara.

- Opskrbljujem male trgovine ekoproizvoda u Splitu, Puli, Rijeci, Dubrovniku i Osijeku. Udruga ZMAG i Grupe solidarne razmjene (koja je nedavno zaživjela i u Osijeku) međusobno povezuju proizvođače i potrošače. Upravo zahvaljujući pozitivnim iskustvima te suradnje, od prošle godine do ovoga proljeća još je oko 10 hektara prijavljeno za prelazak na ekološki način proizvodnje.

- Jedino mreža proizvođača i potrošača, koja izbjegava posrednike, može održati male OPG-ove - ističe Mihaljević. Slađana Savadinović predstavila je proizvodnu paletu svoje tvrtke “Maša” d.o.o. koja se bavi proizvodnjom ekotjestenine s biljnim i ekološkim dodatcima, a koju je pokrenula s pomoću sredstava za samozapošljavanje.

Dnevni kapacitet sušare je 250 kilograma, a ekološku sirovinu nabavlja preko Udruge Eko rural net i direktno od samih proizvođača. Zadovoljna je tržištem jer sve proizvedeno plasira u trgovine zdrave hrane u Zagrebu i Primorju, a trenutačno je u postupku certificiranja pogona.

OPG Vurm bavi se proizvodnjom meda na tradicionalan način, ali ne mogu dobiti ekološki certifikat jer nisu u mogućnosti osigurati radijus od 5 kilometara u kojemu nema konvencionalne ratarske proizvodnje. No, usprkos tome, med koji proizvede djed Ivan u svoje 43 košnice sa zadovoljstvom konzumiraju već stalni kupci, ali i njegovi unuci Dorian (6), Josip (5) i Ema (2,5), budući pčelari.

Organizatori ove prezentacije ekoloških proizvođača očekuju kako će jesensko izdanje manifestacije biti bogatije i proizvodima i proizvođačima, ali i potrošačima, što bi bio dokaz kako se klica solidarne razmjene razvija.

Roberta SORIĆ

491

registriran OPG ima općina Erdut

7

ekoloških OPG-ova ima u općini Erdut

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike