Učionica
UČILIŠTE ALGEBRA I VISOKA ŠKOLA ZA PRIMIJENJENO RAČUNARSTVO

Više od 1.500 maturanata iz gradova diljem Hrvatske pristupilo probnoj maturi
Objavljeno 18. travnja, 2014.

Više od 1.500 maturanata u osam gradova diljem Hrvatske – u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli, Dubrovniku i Slavonskom Brodu – pristupilo je probnoj maturi Učilišta Algebra, a kako bi provjerili svoje znanje prije ispita na pravoj državnoj maturi. Prvi put u Hrvatskoj polagali su se probni ispiti za maturu iz matematike, engleskoga i hrvatskoga jezika u ovom obujmu i uz ovaj broj kandidata. Visoko učilište Algebra istovremeno je ponudilo direktan upis na studij računarstva i stipendiju u visini od gotovo 100.000 kuna za sve maturante koji na "pravoj" državnoj maturi ostvare više od 900 bodova! Mjesec dana prije polaganja važnih ispita na državnoj maturi, više od 1500 zainteresiranih učenica i učenika srednjih škola danas je iskoristilo priliku da provjeri svoje znanje iz matematike, engleskoga i hrvatskoga jezika, i to na ispitima probne mature koje su pripremili profesori s velikim iskustvom u svojim područjima i u pripremi učenika za ispite državne mature. Učenici će svoje rezultate primiti poštom sljedećih dana, što će im još uvijek ostaviti dovoljno vremena da "izbruse" svoja znanja iz predmeta čijim rezultatima s probnih ispita nisu zadovoljni. Najviše je maturanata došlo na probnu maturu u Zagrebu – njih gotovo 700 – dok su i u ostalim gradovima gdje se “polagala” ova probna matura skupilo i po više stotina zainteresiranih. Probna se matura pisala prema pravilima i uvjetima državne mature kako bi se maturanti što bolje pripremili za iskustvo koje ih očekuje kroz koji tjedan.

Ovo je prvi put da je neka institucija izvan redovnog obrazovnog sustava organizirala simultanu, potpuno besplatnu provjeru znanja i polaganje probnih ispita u ovom obujmu i na razini cijele zemlje.

- U sljedećim danima svatko tko je danas pristupio našoj probnoj maturi moći će vidjeti kako 'stoji' u pogledu znanja iz pojedinih predmeta u odnosu na svoje kolegice i kolege. Budući da probna polaganja mature dosad nikad u Hrvatskoj nisu bila izvedena u ovom broju – ovih dana ćemo, naime, ocijeniti više od 6.000 ispita – maturantima se pružila jedinstvena prilika da svoje znanje i rezultate usporede s ostatkom generacije. Na ovom opsežnom projektu radili su vrhunski profesori, a sve kako bismo maturantima ponudili svjež, inovativan i dosad u Hrvatskoj nikad na ovaj način realiziran 'alat' za provjeru vlastitog znanja - izjavila je profesorica Klaudija Šarkanj, specijalistica za karijerno savjetovanje u Algebri.

Ne budu li oni koji pristupe ispitu zadovoljni svojim rezultatima, još uvijek neće biti posve prekasno za pripreme za državnu maturu u zadnji čas: tijekom travnja i svibnja iz Algebre su najavili ciljane jednodnevne i dvodnevne radionice imena „Spas u zadnji čas“, na kojima će učenici moći “dotjerati” svoje znanje iz pojedinih cjelina unutar predmeta i dopuniti dijelove za koje je probna matura pokazala da im nedostaju. Više informacija o ovoj posebnoj akciji, inicijativi koja se također dosad nije provodila u Hrvatskoj, može se pronaći na http:// drzavnamatura.hr/spas-u-zadnji-cas/.M.Režić

Učilište Algebra će stimulirati maturante koji žele studirati računarstvo

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike