TvObzor
AVATAR, BIBLIJA I CRTIĆI

Uskrsni program u znaku filmskog spektakla,
blagdanske serije i animiranih filmova
Objavljeno 18. travnja, 2014.
Čeka nas, između ostalog, TV premijera najgledanijeg filmskog spektakla te posljednje poglavlje prigodne miniserije, uz hvaljene crtane filmove kao što su “Konferencija životinja”, “Priča o igračkama” i “Čuvari uskrsnih priča”

Za poduži uskrsni vikend RTL Televizija pripremila je zanimljiv i zabavan program namijenjen svim generacijama gledatelja. Stoga, smjestite se ispred svojih TV prijamnika jer vas očekuje televizijska premijera najgledanijeg filmskog spektakla “Avatar”, posljednje poglavlje miniserije “Biblija” te niz hvaljenih animiranih filmova, kao što su “Konferencija životinja”, “Priča o igračkama” i “Čuvari uskrsnih priča”.

Stiže nam, prije svega, televizijska premijera najnovije epske pustolovine “Oscarom” nagrađenog redatelja Jamesa Camerona (film “Titanik”) u subotu, 19. travnja, u udarnom terminu u 20 sati. Film “Avatar” odvest će gledatelje u veličanstveni svijet 2154. godine, kad će se nesvakidašnji junak otisnuti na put iskupljenja predvodeći herojsku bitku za spas civilizacije izvanzemaljaca, koju je prihvatio kao vlastitu. Bivši marinac prikovan za invalidska kolica Jake Sully (Sam Worthington) odluči sudjelovati u misiji u Pandori, dalekom izmišljenom svijetu u planetarnom sustavu u kojem korporacije crpe rijedak, ali vrlo značajan mineral za rješavanje energetske krize na Zemlji. Kako bi se zbližili s domorocima Na'vi, koji se protive bilo kakvom izrabljivanju njihove prirode, skupina znanstvenika predvođena dr. Grace Augustine (Sigourney Weaver) genetičkim inženjerstvom stvara tzv. avatare, tijela naizgled jednaka Na'vijima, ali upravljana ljudskim umom na daljinu. Jake, koji već godinama nije osjetio svoje noge, ponovo se rađa pomoću svog “avatara”: može se kretati, hodati, skakati i trčati. No, stvari krenu drugim smjerom kad lijepa Na'vijka Neytiri (Zoe Saldana) spasi Jakeu život. S vremenom, njezin klan prihvati Jakea kao svojeg, a prolazeći kroz mnoga iskušenja i avanture, Jake polako upoznaje njihov način života. Uskoro će biti stavljen na najveću kušnju i povesti ih u epsku bitku u kojoj će se odlučivati sudbina cijelog svijeta.

Prema riječima autora, redatelja i scenarista Jamesa Camerona, blockbuster “Avatar” nastajao je punih petnaest godina. Snimanje je trebalo početi još 1995., nakon “Titanika”, no tadašnja filmska tehnologija “nije mogla ostvariti njegove zamisli”. Scenarij je završio početkom 2006., a zajedno s Paulom Frommerom stvorio je jezik izmišljenih domorodaca Na'vija.

Uskrsni dan bit će obilježen i poslasticama za djecu i cijele obitelji. Popodnevni termin rezerviran je za crtani film “Čuvari uskrsnih priča”, koji na djeci prihvatljiv način prikazuje priču o posljednjim Isusovim danima i njegovu uskrsnuću, dok nas u udarnom terminu očekuju pravi akcijski junaci: Kauboj Woody i atrounaut Buzz iz prvog američkog dugometražnog animiranog filma u potpunosti rađenog kompjuterskom animacijom te “Oscarom” nagrađenog - “Priča o igračkama”.

Andy se jako voli igrati sa svojim igračkama, pogotovo s kaubojem Woodyjem. No, ne zna da, kad on nije u sobi, igračke ožive. Dječakov ljubimac Woody glavni je među igračkama, ali konkurencija stiže u obliku nove igračke, astronauta Buzza Lightyeara, koju Andy dobije od majke za rođendan, i ima jako velike šanse unijeti prevrat. Koliko je Andy oduševljen astronautom, toliko je Woody ljubomoran i pokušava se riješiti Buzza na sve načine...

Prijepodnevni termin uskrsnog ponedjeljka, 21. travnja, rezerviran je za televizijsku premijeru zabavnog i poučnog animiranog filma “Konferencija životinja” iz 2010., odnosno ekranizaciju istoimenog književnog klasika Ericha Kästnera. Skupina životinja čeka godišnju poplavu rijeke o kojoj ovise jer im osigurava hranu i vodu. No, ubrzo otkrivaju da vode nema jer su ljudi koji uništavaju njihova staništa izgradili i branu zbog ljetovališta. Zbog toga su životinje diljem svijeta sazvale konferenciju kojom žele spriječiti ratove, siromaštvo i laž na Zemlji. Kroz ovu animiranu pustolovinu životinje, kojima su glasove posudili Krešimir Mikić, Mila Elegović, Davor Gobac, Edo Maajka, Mirko Fodor, Tatjana Jurić, Aleksandar Cvjetković i drugi, pozivaju na humanost te ukazuju na etičke i ekološke probleme koje je uzrokovao čovjek.

U udarnom terminu očekuje nas specijalna epizoda kviza “Pet na pet”, u kojoj će omiljeni glumci serije “Tajne” osvojeni novac donirati u humanitarne svrhe, te nove epizode “Tajni” i gastro showa “Tri, dva, jedan – kuhaj”.

Piše: Dražen BAĐUN
ISUSOV KRIŽNI PUT I USKRSNUĆE

l NEDJELJA, 20. TRAVNJA (12.10): Na sam Uskrs gledatelji će imati priliku pogledati posljednje poglavlje “Biblije”, najgledanije miniserije na svijetu, koja donosi priče iz najpoznatije knjige u povijesti čovječanstva. Već nakon prve epizode, velika popularnost serije i odlični rezultati gledanosti diljem svijeta bili su dovoljni da se “Bibliju” proglasi najvećim televizijskim spektaklom svih vremena.

U posljednjim epizodama bit će prikazana Isusova pasija, njegov križni put i muke kroz koje je prolazio, da bi na kraju uskrsnuo kako bi od svojih učenika zatražio da nastave propovijedati svakom stvorenju i slijede njegovu misiju unatoč brojnim protivljenjima, mržnji, pa čak i smrti.

VELIKO SRCE GLUMACA “TAJNI”

l PONEDJELJAK, 21. TRAVNJA (19.10): Glumci serije “Tajne” odlučili su sudjelovati u kvizu “Pet na pet” i osvojeni novac donirati Udruzi “RTL pomaže djeci”. Filip Juričić, Jelena Jovanova, Iskra Jirsak, Aleksandar Cvjetković i Ksenija Pajić, kao tim Franića, zaigrali su kviz “Pet na pet” protiv tima Petrića – Stjepana Perića, Jasne Bilušić, Katarine Baban i Leone Paraminski. Glumci su bili u svojim ulogama, pa je tako lik Ivana Petrića, kojeg glumi Aleksandar Cvjetković, posebno oživljen za ovu priliku. Kapetanice Brigita Franić (Ksenija Pajić) i Višnja Petrić (Jasna Bilušić) davale su poseban poticaj svojim timovima, a Drele je uočljivo uživao u cijeloj priči i događanju. S obzirom na to da su sakupljali novac za djecu, omiljeni glumci borili su se s posebnim žarom ne bi li došli do što većeg iznosa.

“Tko se zadnji smije, najslađe se smije”, izjavila je Jovanova, a tko je odnio pobjedu te kako su se timovi Franića i Petrića zabavljali na snimanju, ne propustite pogledati u posebnom izdanju kviza “Pet na pet: Tajne”.

Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

Najčitanije iz rubrike