TvObzor
FILMSKI USKRS

Deset top filmova koji će vam
uljepšati uskrsne blagdane
Objavljeno 18. travnja, 2014.
“Kralj kraljeva” je raskošan film o Isusu, s brižljivo rekonstruiranim razdobljem I. stoljeća, masovnim prizorima i svime što jedan povijesni spektakl treba imati... Filmska kritika drži ovu Rayevu verziju do danas najboljom koju je Hollywood uspio p

Pred nama je još jedan Uskrs, koji ćemo proslaviti, dakako, u krugu svojih najmilijih. Djeca će se opet radovati slatkišima, čokoladnim zečevima i košaricama punim šarenih pisanica. A i mi odrasli na svoj ćemo način i ove godine - živjeti taj najveći kršćanski blagdan, koji štuje život, smrt i uskrsnuće Isusa Krista. A nakon što, u krugu obitelji, tijekom dana ispunimo sve što i običaji nalažu, neki će zasigurno poželjeti ubaciti DVD i pogledati pokoji tematski film. Ako se ne možete odlučiti što će biti na repertoaru, pripremili smo za vas nekoliko dobrih prijedloga.

USKRSNA PARADA (1948.)

 Samo jedan dan prije velike uskrsne parade Don Hewes sazna da njegova plesna partnerica i tajna ljubav Nadine Hale ne želi produžiti ugovor. Kako bi dokazao da mu Nadine nije toliko važna, on prihvati ponudu mlade plesačice Hannah Brown i zarekne se da će od nje napraviti veliku zvijezdu.

NAJVEĆA PRIPOVIJEST KOJA JE IKAD ISPRIČANA (1965.)

 Osvojivši Jeruzalem, rimski namjesnik Herod okrunjen je za kralja. Bojeći se da bi rođenjem novog kralja, o kojem je narod počeo naveliko pričati, mogao izgubiti prijestolje, dao je u Betlehemu pogubiti svu mušku djecu mlađu od dvije godine. Jedno je ipak spašeno - Isus, plod bezgrešnog začeća Djevice Marije, žene priprostog tesara Josipa. Odrastao je u židovskoj obitelji u Nazaretu te, nakon što ga je u rijeci Jordanu krstio Ivan Krstitelj, počeo javno djelovati po Galileji, Judeji i napokon u Jeruzalemu, postavši poznat kao Isus Nazarećanin. Ugroženi njegovom slavom Sina Božjeg i čudima koja je činio, vjerski poglavari dali su ga uhititi. Rimski upravitelj Poncije Pilat osudio ga je na smrt razapinjanjem na križ. Prema vjerovanju, trećeg dana je uskrsnuo i uzašao na nebo.

ISUS IZ NAZARETA (1977.)

Mini-serija u četiri epizode dojmljiv je i senzibilan prikaz života i smrti Isusa Krista: pratimo njegovo rođenje, djetinjstvo, susret s Ivanom Krstiteljem i njegovo krštenje, njegova čuda te, naposljetku, raspeće i uskrsnuće. Ovu međunarodno priznatu i nagrađivanu ekraniziranu verziju Isusova života karakterizira uzvišen stil, iskrenost te poštovanje vjerskih učenja i povijesnih izvora.

QUO VADIS (1951.)

Šezdeset i četvrta godina nakon Kristova rođenja. Golemim Rimskim Carstvom, koje je do vrhunca moći doveo car Oktavijan, trenutno vlada ćudljivi car Neron. Nakon što se njegov general Marcus Vinicius vratio iz pobjedničke vojne u Britaniji, car ga ostavi pred vratima grada kako bi sutradan sa svojim legijama trijumfalno ušao u prijestolnicu i potvrdio njegovu državničku genijalnost. Neronov najpouzdaniji dvorjanin Petronius itekako je svjestan da je car potpuno lud te da Rim ne može očekivati ništa dobro od njega.

BARABA (1961.)

Kad im se pruži prilika da oslobode Isusa, građani Jeruzalema radije biraju lopova Barabu. Baraba se vraća kući i otkriva da mu je žena postala kršćanka. Nakon što je kamenuju, Baraba se vraća životu kriminala, no ulove ga na djelu te osude na kaznu u rudnicima sumpora. Dvadeset godina poslije, on i još jedan rob, Sahak, uspiju se izvući iz urušenog rudnika te ih šalju u školu za gladijatore. Sahak, koji je kršćanin, odbija se boriti i ubija ga sadistički ratnik Torvald. Baraba ubija Torvalda i tako stječe slobodu. Baraba zatječe Rim u plamenu i pomaže kršćanima u pobuni, no ulove ga i razapnu.

BEN-HUR (1959.)

 Židovski princ Juda Ben-Hur uspješan je i bogat trgovac koji živi u Jeruzalemu. No, dolazak rimske vojske u regiju najava je velikih političkih promjena. Među njima je i važni vojni zapovjednik i stari prijatelj obitelji Ben-Hur, Messala. Isprva se Juda i Messala pozdravljaju kao davno izgubljena braća, ali ta složnost ne traje dugo. Njihove političke razlike i Judino bogatstvo uzrok su prvih razmirice između Messale i Jude. Za vrijeme parade koju predvodi guverner odlama se crijep s Judine kuće i gotovo usmrćuje guvernera. Messala, iako siguran u Judinu nevinost, osuđuje Judu na progonstvo i teški rad na rimskoj galiji, a njegovu majku i sestru baca u zatvor. Bijesni Ben-Hur se zaklinje na osvetu.

TUNIKA (1953.)

Marcela, Kaligula ga šalje u Jeruzalem, u službu prokuratoru Judeje Ponciju Pilatu. Marcel ulazi u Jeruzalem istog dana kad se u grad vraća Isus.

KRALJ KRALJEVA (1961.)

 Raskošan film o Isusu, s brižljivo rekonstruiranim razdobljem I. stoljeća, masovnim prizorima i svime što jedan povijesni spektakl treba imati. No, to je ujedno i značajno ostvarenje glasovitog redatelja Nicholasa Raya, koji nije želio samo snimiti još jedan biblijski ep nego pokušati približiti osobu Krista i njegovo doba običnom gledatelju. Film je vjeran novozavjetnom izvorniku, uzbudljiv i istodobno zanimljiv svima zbog nadahnute obrade evanđeoskog teksta. Filmska kritika drži ovu Rayevu verziju do danas najboljom koju je Hollywood uspio proizvesti.

Piše: Adrian ANDREJEK
POSLJEDNJE KRISTOVO ISKUŠENJE

U filmu “Posljednje Kristovo iskušenje” ( 1988.) pratimo životno putovanje stolara, Isusa iz Nazareta. Prije nego što je bio razapet na križu, Isus je s velikim osjećajem krivnje i sažaljenjem nad ljudskim rodom i sam izrađivao križeve za Rimljane, sve dok ga njegov prijatelj Juda nije izdao. U početku nesiguran, tražeći objašnjenje za Božje pozive i javljanja, Isus prihvaća svoju sudbinu.

PASIJA

Film “Pasija” (2004.) govori o posljednjih dvanaest sati života Isusa Krista. Propovjednik Isus iz Nazareta naviješta Božju volju privlačeći mnoštvo sunarodnjaka, ali i navlačeći gnjev vladajućeg svećeničkog sloja i farizeja. Zbog izdaje Jude Iskariota, jednog od svojih učenika, Isusa su u Getsemanskom vrtu uhitili rimski legionari i poslan je pred sud kao izdajnik. Rimski namjesnik Poncije Pilat pere ruke od osude Isusa prepuštajući odluku stanovnicima Jeruzalema. Podnoseći neopisivo mučenje i kušnju samog Sotone, Isus odluči ustrajati u svojoj vjeri i nakon što ga osude na razapinjanje na križ.

Možda ste propustili...

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

NA HBO MAX STREAMING PLATFORMI I HBO KANALU

Premijera miniserije “Simpatizer”

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

Najčitanije iz rubrike