Osijek
27 NAJČEŠĆE KUPOVANIH PROIZVODA

Uskrsna trpeza četveročlanu obitelj stoji čak 600 kuna
Objavljeno 17. travnja, 2014.
Tradiconalni blagdanski ručak iznosit će između 120 i 180 kuna

Osječka četveročlana obitelj za blagovanje u skladu s tradicijom u Velikom tjednu izdvojit će u prosjeku 600 kuna.

Za mnoge najdraži obrok u godini – uskrsni doručak stajat će ih oko 120 kuna, blagdanski ručak između 120 i 180 kuna, a posni obroci između 15 i 60 kuna, podatci su to izvedeni iz cjenika poslovnica osječkih trgovačkih lanaca za 27 osnovnih proizvoda koje će za uskrsno blagovanje kupovati gotovo svaka obitelj.

Na Zeleni četvrtak, u skladu sa slavonskom tradicijom, Osječani će svoje obroke bazirati na zelju. Tako će se na trpezama naći uglavnom špinat ili blitva uz koje se običavaju poslužiti jaja na oko ili povrtni omlet. Cijena svježe blitve iznosi oko 7 kn za vezicu, a špinata oko 15 kuna za smrznuto pakovanje od 750 g, dok se u trgovačkim centrima karton jaja od deset komada može kupiti za 12 kuna. Tako će na Veliki četvrtak ručak za četveročlanu obitelj stajati ne više od 30 kuna.

S obzirom na to da su Veliki petak i Velika subota dani posta, odnosno jela bez mesa i/ili masti, stanovnici istočne Hrvatske u te dane najčešće poslužuju fiš-paprikaš, prženu ribu uz koju se jede krumpir-salata i/ili pak varivo od graha bez mesa. Ako za jedan posni ručak posluže ribu, Osječani će potrošiti u prosjeku 60 kuna. Naime, dok se cijena oslića kreće 38 kuna po kilogramu, za kilogram svježeg šarana potrebno je izdvojiti oko 30 kuna, a za 600 grama bakalara 45 kuna. Druga varijanta posnog ručka znatno je jeftinija - kada se na stol servira grah, potrošit će se oko 15 kuna.

Svakako najveći dio budžeta za hranu u Velikom tjednu odlazi na svetkovinu Uskrsa s obzirom na to da se raskoš na stolu očekuje za dva obroka. Tradicionalni doručak, koji se na stol stavlja iz posvećene košare, četveročlanu će obitelj stajati minimalno 120 kuna. Poslužuje se najčešće kuhana rolovana šunka, čija se cijena kreće 60 kuna za kilogram, desetak kuhanih jaja, koja se mogu nabaviti za 12 kuna po pakovanju, te vezice mladog luk, rotkvice i neizostavni hren. Mladi luk može se kupiti za 6 kuna po vezici, rotkvice za 5 kuna po vezici, a hren po 17 kuna za kilogram ili kao gotovi umak u staklenci od 300 grama za 13 kuna. Blagdanski ručak domaćice će “sastaviti” za iznos između 120 i 180 kuna, ovisno o izboru mesa s obzirom na to da Slavonci najradije za Uskrs služe janjetinu ili svinjetinu. Naime kilogram svježeg odojka košta 37 kuna, a janjetine oko 65 kuna. Tu su i razne salate, od francuske, koja se gotova u pakiranju od 500 grama može kupiti već za 19 kuna, do “kristal” salate ili salate “puterice” čija se cijena kreće pet kuna po glavici. Po osobi pola kilograma mesa, plus prilozi, umaci, salata, juha, kruh i lako se dođe do 130, odnosno 180 kuna. Na trošak ručka može se dodati i još 120 kuna, koliko je potrebno za sastojke po jednog voćnog i jednog kolača s orasima.

Oni koji budu umjereno nazdravljali za blagdanskim stolom i pri tomu otvorili po jednu butelju crnog i bijelog vina, potrošit će u najjeftinijoj varijanti oko 70 kuna, a u prosjeku oko dodatnih 100 kuna. Na boju i naljepnice za jaja potrošit će se još dvadesetak kuna, a na darove za djecu oko 60 kuna po mališanu.

Ivana SOLAR

PROIZVOD CIJENA rolovana šunka 1kg 60 kn pakiranje jaja 10 kom. 12 kn vezica rotkvica 5 kn vezica mladog luka 5 kn staklenka hrena 300g 13 kn odojak 1kg 37 kn janjetina 1kg 65 kn šaran 1kg 30 kn mljeveni orasi 200g 25 kn

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike