Osijek
MOGLI BI VIŠE UTRŽITI

Grad lani za pravo služnosti mrežom za telekomunikacijske kabele naplatio tek 9.120 kn?!
Objavljeno 17. travnja, 2014.

Grad Osijek lani je za pravo služnosti gradskim zemljištem za telekomunikacijsku kanalizaciju naplatio tek 9.120 kuna, a iako službenih podataka o dužini ove distribucijske kanalizacije nema, procjenjuje se da je riječ o oko 300 kilometara mreže samo na području grada Osijeka.

Naime, gradski vijećnik HDZ-a Milan Opačak procjenjuje kako zbog nepostojanja ugovora o naplati korištenja gradskog zemljišta za distribucijsku mrežu s T-HT-om Grad Osijek godišnje gubi najmanje milijun i pol kuna, a upravo ovih dana na adresu Kuhačeva 9 trebala bi stići nova ponuda ugovora s cijenom koju će predložiti ova najveća telekomunikacijska tvrtka u Hrvatskoj. No, zanimljivo je kako od 128 gradova i 428 općina u Hrvatskoj tek nekoliko gradova poput Zagreba, Petrinje i Krka ima ugovor s T-HT-om, dok sve ostale jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj također do sada nisu uspjele dogovoriti naplatu korištenja svog zemljišta, a dio ih je čak pokrenuo i sudske procese protiv telekomunikacijske kuće. No, zbog mogućnosti povlačenja novca iz strukturnih fondova EU-a T-HT će sada biti prisiljen sklopiti formalne ugovore s gradovima i općinama, a upravo u tome sada svoju mogućnost vidi i Grad Osijek.

- Inicijativa je da Grad osnuje poseban pregovarački tim sa stručnjacima iz područja telekomunikacija i jakim odvjetničkim timom. Naime, od 300 kilometara kanalizacijske mreže, čak 100 kilometara je u trajnom vlasništvu T-HT-a i mišljenja smo da taj ugovor treba revidirati ili razvrgnuti i sklopiti novi, a kao početnu cijenu za pregovore uvjetovati sedam kuna po metru mreže. T-HT će sigurno ponuditi nižu cijenu, ali smo mi mišljenja da se ispod sedam kuna ne može ići. Također smatramo kako Grad mora inzistirati na naplati duga za protekle tri godine, jer je nažalost onaj od ranijih godina otišao u zastaru, a tada govorimo o svoti od oko šest milijuna kuna. Osim toga, Grad bi trebao osnovati poseban odjel za održavanje i izgradnju telekomunikacijske kanalizacije jer je digitalizacija Osijeka budućnost i to je resor koji će se razvijati, a tada bi Grad mogao pregovarati o raspolaganju sa svojim vlasništvom - objasnio je gradski vijećnik Milan Opačak.

Nefreteta Z. EBERHARD
ZBOG MALE PONUĐENE CIJENE UGOVORI NIKADA NISU POTPISANI

Naime, nakon privatizacije T-HT-a privatnim vlasništvom tvrtke postali su i njezini kabeli, ali tada nitko nije razmišljao da su oni postavljeni na zemljište u vlasništvu lokalnih samouprava. Prema zakonu, lokalna samouprava mora dopustiti polaganje mreže na svom zemljištu, ali do sada nitko nije uspio postići odgovarajuću cijenu oko prava služnosti. Naime, cijenu po metru mreže do sada je predlagao T-HT, a kako je ta cijena procijenjena od lokalne samouprave kao iznimno niska, ugovori nikada nisu potpisani.

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike