Novosti
ANTUN KAPRALJEVIĆ

Savjest.com zna sve o 4.000 hrvatskih dužnosnika
Objavljeno 17. travnja, 2014.
Kapraljević je između ostalog objavio i priču o sumraku Hrvatske pošte

Vezani članci

TKO BRANI INTERESE SLAVONIJE?

Izbori za EU parlament: Na listama premalo Osječana i Slavonaca

Bivši HNS-ov saborski zastupnik Antun Kapraljević, danas predsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije i član Hrvatskih laburista, u svom političkom radu posebice uspješno koristi internet i društvene mreže.

Međutim, upozorava kako mnogi mladi sve više pogrešno stječu zaključke da se problemi u životu rješavaju jednim lajkom.

Hrvatskoj javnosti Kapraljević je poznat kao prvi predsjednik saborskog Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa i prvi koji je u Saboru, a bilo je to 2005. godine, upozoravao na to da je tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader korumpiran. Kapraljević je bio prvi koji je u Saboru javno HDZ prozvao da je zločinačka organizacija.

I prije ulaska u Sabor, kao i u vrijeme trajanja zastupničkog mandata, Kapraljević je političke kritike, osvrte i svoja satirička razmišljanja iznosio pod pseudonimom na internetskoj stranici pollitika.com. Nakon izlaska iz Sabora 2008. godine, intenzivnije se posvetio informatičkom radu pokrećući portal savjest.com na kojemu je stvorio vjerojatno najveću hrvatsku bazu javnih osoba na jednom mjestu, s gomilom podataka o svakom od njih. Trenutačno se na portalu savjest.com u bazi nalaze podaci o čak 4.095 dužnosnika poredanih prema abecednom redu.

- Namjera mi je bila stvoriti bazu podataka o svim dužnosnicima, odnosno ljudima koji raspolažu našim novcem i imovinom. Tako su na jednom mjestu o svakoj od tih osoba njihovi osobni podaci, životopisi, intervjui, izreke, videozapisi, kolumne, afere te osobe pa čak i karikature i satiričke fotomontaže. Ova baza podataka trebala je najviše poslužiti novinarima koji bi mogli pratiti te dužnosnike sve do “ispraćaja” s funkcije - priča nam Kapraljević. No, kako bi mogao financirati portal savjest, odnosno plaćati korištenje servera, pokrenuo je još nekoliko web stranica koje nemaju veze s politikom, na kojima uspijeva zaraditi toliko novca koliko je dostatno da se pokriju troškovi portala savjest. Zanimljivo je kako sve osobe koje se nalaze u bazi mogu i same uređivati svoje osobne podatke, životopis ili funkcije, ako se jave na savjest@savjest.com i zatraže da im se to omogući, no podatke i afere ne mogu mijenjati.

Svoje političke stavove i ideje Kapraljević dijeli i preko nekih drugih portala, kao i preko Facebooka, na kojemu ima otvorenih nekoliko profila. Napominje kako je objavio i razotkrio priču o sumraku Hrvatske pošte. Rado se bavi političkom satirom na način da izrađuje fotomontaže mnogih javnih osoba, izrugujući im se zbog njihovih poteza ili izjava. S obzirom na to da za Kapraljevića kažu da je uvijek oporben, on to ispravlja govoreći kako samo ima “reakciju na glupu akciju”.

- Kako je u posljednje vrijeme sve više glupih akcija, onda je više i mojih reakcija - zaključuje.

Igor MIKULIĆ
EU gora je od Jugoslavije

Zanimljive stavove zastupat će Kapraljević ako bude izabran u Europarlament. Kaže kako će se svim silama boriti za promjene u EU, odnosno, borit će se za više socijalne pravde i protiv neoliberalnog kapitalizma. Kaže kako bi želio živjeti u EU koja više brine o siromašnima i ugroženima, a to današnja Unija ne čini, jer u EU nema socijalne pravde ni brige za radnika. Kazao je kako je današnja EU gora od bivše Jugoslavije u kojoj je bilo znatno više socijalne pravde. Priznaje kako je Hrvatskoj EU donijela jedino procesuiranje korupcije i kriminala.

Možda ste propustili...