Regija
SUSTAV ODVODNJE KUŠEVAC-IVANOVCI

Potrošeno 10,5 milijuna, a od petstotinjak
kućanstava kanalizaciju žele samo dva!
Objavljeno 17. travnja, 2014.
Očekivali smo bar 50 priključaka da bi sustav mogao proraditi, kaže direktor Vodovoda

KUŠEVAC – Početkom lipnja 2006. godine počela je gradnja sustava odvodnje u Ivanovcima Đakovačkim i Kuševcu. Ukupna vrijednost investicije premašuje 10,5 milijuna kuna, a najvećim dijelom financirale su je Hrvatske vode, Grad Đakovo i Đakovački vodovod. Izvođač radova u početku je bio Đakovački vodovod, kasnije dijelom Osječki, a dijelom Vinkovački vodovod. Izgradnja je u završnoj fazi, u roku mjesec dana trebali bi biti dovršeni svi radovi, veći dio dionica Kuševac-Ivanovci, kako doznajemo od direktora Đakovačkog vodovoda Vlade Korena, spreman je za priključenje, što, kako kaže, najavljuju još od prošle godine, međutim, nema zainteresiranih. Iako bi se prema procjenama Vodovoda u ovom trenutku na sustav odvodnje moglo spojiti sedamdeset posto kućanstava, a ukupno ih je petstotinjak, zainteresiranih mještana je smo dvoje i to iz Ivanovaca. U Kuševcu za priključak na kanalizaciju nije zainteresiran nitko, kaže Koren.

- Napravili smo okvirnu cijenu za priključak koja iznosi 3.800 kuna, a odnosi se na nekih desetak metara od glavne mreže do kuće, odnosno svakog domaćinstva. Zapravo će se raditi procjena prema stvarno izvršenim radovima, a ovo je nekakva univerzalna dužina. S tim prijedlogom izišli smo pred mjesne odbore, održali sastanke s mještanima, dali obavijest o tome da ondje gdje je kanalizacija izgrađena postoji mogućnost priključka, pozvali ih da dođu k nama u Vodovod podnijeti papire i zahtjev, međutim, nažalost, kako sam i rekao, samo se dvoje ljudi prijavilo - pojašnjava Koren.

- Građani nisu zainteresirani. Ne znam je li u pitanju novac, pretpostavljam da jest - dodaje Koren.

Na naš upit o tome postoji li mogućnost obročne otplate koja bi eventualno rezultirala većim brojem priključaka, kaže: - Došli smo do zaključka kako bismo jedino mogli ići putem kreditnog zaduženja u banci, kako je to slučaj u Satnici Đakovačkoj, no koliko mi je poznato, ni tamo nema velike navale. Interes je nešto veći nego u Kuševcu.

Iako je u sustav odvodnje uloženo više od deset milijuna kuna, ako se ovako nastavi, mogao bi to biti mrtvi kapital, jer da bi se odvodnja pokrenula potrebno je, kaže Koren, najmanje 50 priključaka.

- Potrebno je aktivirati precrpne stanice koje trebaju nešto raditi, a što će crpsti iz dva domaćinstva? Ova kanalizacija funkcionira na način da su Kuševac i Ivanovci spojeni na Đakovo. Precrpna stanica smještena je na ulazu u Kuševac od smjera Đakova u doli na Jošavi. Sve fekalije crpe se u đakovačku kanalizaciju, predviđeno je da idu na naš sustav i na pročišćavanje u grad. Da bi to funkcioniralo normalno je da je potreban određeni broj priključaka, ne mogu crpke raditi na prazno - dodaje Koren. Vodovod u ovom trenutku prikuplja imena i potrebne papire, očekivali su, kaže, kako bi za dvadesetak dana mogli prikupiti dovoljan broj, te kanalizaciju pustiti u rad. Od svega, nažalost, kako sada stvari stoje, još neko vrijeme neće biti ništa.

Maja MUŠKIĆ
ŽALILI SE ZBOG ORAHA, DOBILI JAVORE

Zanimljivo je kako Kuševčani kažu da proteklih godina, što god bi zatražili od Grada, uslijedio bi odgovor – ulaže se u kanalizaciju. I to milijunski iznos! Žalili su se pojedini i na rušenje starih oraha, kada se radila druga faza projekta odvodnje. Sad su dobili javore. Naime, proteklih dana Đakovački vodovod osigurao je 120 sadnica crvenog i srebrnog javora koji su zasađeni u Starčevićevoj i Šenoinoj ulici.

3.800

kuna košta priključak po domaćinstvu

Najčitanije iz rubrike