Kultura
IZLOŽBA SLIKARICE RIJE TRDIN U VINKOVCIMA

Razvučena ljudska tijela u promatraču stvaraju priču
Objavljeno 16. travnja, 2014.

VINKOVCI - U Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima otvorena je izložba “Dezintegrirani” osječke slikarice Rije Trdin.

- U mojim izložbama u centru zbivanja uvijek su ljudi, čovjek i njegovo raspoloženje, a ova izložba je intimna i figurativna. Naziv “Dezintegrirani” izložba nosi zbog toga što su ljudski likovi prikazani na način da su ili razvučeni ili razvučenih dijelova tijela, skvrčeni i zgrbljeni pod nekakvim teretom. Promatraču ostavljam da stvori svoju priču, da u prikazanom vidi patnju, borbu ili čak ljepotu. Na ovoj izložbi može se vidjeti 31 slika. Rađene su kombiniranom tehnikom akril na kartonu uz dodatak nekih crtaćih materijala kao što su ugljen, olovka i pastel. Za neke radove mogu reći da su nastali za samo dva sata, dok je za druge bilo potrebno i više sati - rekla je autorica Ria Trdin.

Vladimir Rismondo, likovni kritičar, na otvorenju izložbe istaknuo je kako Ria Trdin izrađuje slike tako što prije svega gradi identitet slikane mrlje na površini ljepenke, a potom u istim mrljastim višeznačnostima grafički izolira tragove organičkih znakova za ljudsko tijelo.

Ria Trdin rođena je u Našicama 1972. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, od 1998. do 2004. radila je u Restauratorskom zavodu u Osijeku. Na Odsjeku slikarstva Umjetničke akademije u Osijeku diplomirala je 2008. godine, a u lipnju 2013. obranila je doktorsku dizertaciju na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Bratislavi. Docentica je na Kazališnom odsjeku Umjetničke akademije Osijek gdje radi na kolegijima vezanim uz lutkarsku tehnologiju i scenografiju. Kao autorica scenografskih i lutkarskih rješenja surađivala je s HNK-om u Osijeku, Gradskim kazalištem u Zadru i Kazalištem mladih u Splitu, Gradskim kazalištem Požega, festivalom Mali BOK u Bjelovaru i Blues festivalom u Osijeku. Samostalno je izlagala u Požegi i na Osječkom ljetu kulture, a sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama. Ria Trdin autorica je biste Stjepana Grubera postavljene ispred muzeja u Županji.

Izložbu u Vinkovcima otvorio je Dejan Duraković, viši predavač na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. M.Kokaj

Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana