Kultura
DVIJE NAGRADE OSJEČKOM DJEČJEM KAZALIŠTU

Areti Čurović Zlatna Žar ptica za najbolju žensku ulogu
Objavljeno 17. travnja, 2014.
Priznanje je dobio i Boštjan Gombač za glazbu u predstavi Jamesa Joycea/Nikole Zavišića

Mačka gradonačelnica uloga je u predstavi “Jamesove mačke” koja je Areti Ćurković na sinoć završenom 14. naj, naj, naj festivalu donijela nagradu za najbolju žensku ulogu - Zlatnu Žar pticu.

Nije to jedina nagrada kojom je za predstavu Jamesa Joycea, u režiji Nikole Zavišića na ovom zagrebačkom festivalu ovjenčano osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića. Za glazbu je priznanje dobio i Boštjan Gombač, s razlogom su zadovoljni osječki kazalištarci, koji su ovu predstavu premijerno odigrali na prošlogodišnjem Osječkom ljetu kulture te na jesen i na daskama kazališta.

- U svom sam dugogodišnjem radu u kazalištu dobila i mnogo nagrada pa s pravom mogu reći da nema pravila kada su priznanja u pitanju. Nekada sam se nadala i očekivala pa nisam dobila, a nekada o njima i ne razmišljam pa me iznenade - još pomalo u šoku, ali pozitivnom, bila je jučer dobitnica Areta, priznavši da se ovoj nije nadala, iako je izvedba bila sjajna.

Sudjelovati na festivalu znači i polagati nade u to da će žiri (ili publika) prepoznati vaš rad i trud i nagraditi vas. Svjesna je Areta da je sve to splet mnogo čimbenika, pa i sretnih okolnosti. Sreću Areta 'krivi' jer se i njoj događalo da svoju izvedbu sama ocijeni lošom, a onda uslijedi šok i dobije nagradu, dodaje kroz smijeh vesela glumica.

- Dobiti nagradu ne znači da se smijem opustiti, dapače, treba raditi i dalje. To je 'tek' dobar poticaj. Ili, kako kaže jedan moj kolega glumac, to je osjećaj da si prisutan na kazališnoj sceni - dodaje Areta, “prisjetivši” se kako je kasnije saznala da joj je “za dlaku izmaknulo” Srce Sarajeva za ulogu u Matanićevu filmu “Kino Lika”.

- Prije sam se mnogo više opterećivala oko nagrada i hoću li ih dobiti pa mi je to bio prevelik pritisak. S godinama sam postala zrelija i opuštenija - zaključuje laureatkinja Areta Ćurković, koja je posljednjih mjeseci prava medijska zvijezda i zbog svog filmskog uspjeha i uloge u novom Matanićevu filmu “Majstori”.

Narcisa VEKIĆ

Prije sam se mnogo više opterećivala oko nagrada pa mi je to bio prevelik pritisak - kaže Areta

14. NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL

Osim dviju nagrada kojima je ovjenčano osječko Dječje kazalište, 14. je izdanje Naj, naj, naj festivala bilo uspješno i za predstavu “Kreket” Scene Gorica i Teatra Exit, koja je proglašena najboljom u cjelini, a i Luka Dragić najbolji je glavni glumac. “Crvenkapica” je GK Trešnja donijela nagradu za režiju (Ivana Čoh Šverko), sporednu žensku ulogu (Ivana Bakarić) te sporednu mušku (Damir Klemenić), ali i scenografiju (Stefano Katunar, koji je zaslužan i za scenografiju osječke “Žar ptice”). Kostimografija je najbolja u predstavi "Mali i veliki Mjesec”, a rad je Alana Hranitelja za LG Ljubljana u koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj. Za kolektivnu je igru nagrađeno kazalište domaćin - Žar ptica iz Zagreba, za predstavu “Ja i moji osjećaji”, a “Kamen sreće” kazališta Jakutska (Ruska Federacija) za njegovanje baštine. “Žiri je imao težak, ali lijep posao”, istaknula je članica Jasminka Mesarić.

Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike