Svijet
PRORUSKI POBUNJENICI PRIPREMAJU ORUŽANI OTPOR

Građanski rat: U akciji ukrajinske vojske na istoku ima mrtvih i ranjenih!
Objavljeno 16. travnja, 2014.
Kolone tenkova, oklopnih vozila i raketnih sustava približavaju se Kramatorsku i Slovjansku

KIJEV, MOSKVA - Na istoku Ukrajine traju sukobi. Kako su izvijestile novinske agencije, ukrajinske snage zauzele su zračnu luku u Kramatorsku i krenule prema Slovjansku. Prema neslužbenim izvješćima ima mrtvih i ranjenih.

Postrojbe ukrajinske vojske zauzele su vojno uzletište koje se nalazi između gradova Kramatorska i Slovjanska na istoku zemlje, odakle je vojska zatim krenula na zauzimanje tih gradova, a prema neslužbenim izvješćima bilo je poginulih i ranjenih. RIA Novosti javlja i da je ukrajinski borbeni zrakoplov Suhoj Su-27 pucao na proruske snage.

Potpora iz zraka

Prema izvorima na koje se pozivaju ruska državna televizija Russia Today i novinska agencija Ria Novosti, u borbama s vojskom poginula su četvorica pripadnika proruske pobunjeničke “narodne milicije”, dok su dvojica ranjena. Aktivisti “narodne milicije” izjavili su da su spremni braniti ulaze u Kramatorsk koji nadlijeću ukrajinski vojni zrakoplovi i helikopteri. Ria Novosti prenosi da su ukrajinski vojnici došli na vojno uzletište u oklopnim transporterima. Druga skupina proruskih pobunjenika blokirala je ulaz u grad Kramatorsk i izrazili spremnost da ga brane, rekli su aktivisti. Agencija Itar-Tass prenosi pisanje lokalnog lista Kramatorske novosti kako iznad zračne luke leti vojni zrakoplov.

Ukrajinski mediji navode kako su se u zračnoj luci čuli pucnji i eksplozije te da je u Slovjansk ušlo oko 500 ukrajinskih vojnika, 20 oklopnih vozila, dva helikoptera i više autobusa.

Do vojne intervencije ukrajinskih snaga došlo je nakon što u ponedjeljak privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandar Turčinov donio odluku o pokretanju protuterorističke akcije protiv proruskih pobunjenika koji su zauzeli ključne zgrade mjesnih uprava u Donječkoj oblasti te nisu poštovali ultimatum o predaji.

Kako prenosi AFP, kolona oklopnih vozila ukrajinskih posebnih snaga već je krenula prema istoku Ukrajine. Kolona je uočena na cesti koja vodi prema gradu Slovjansku, gdje također proruski prosvjednici drže u blokadi vladinu zgradu. U koloni se nalazi deset tenkova, deset oklopnih transportnih vozila i sedam autobusa s pripadnicima posebnih ukrajinskih postrojba. Novinar AFP-a je rekao kako se kolona nalazi na oko 40 kilometara sjeverno od Slovjanska.

Radio Glas Rusije javio je jučer ujutro kako su iz različitih područja istočne Ukrajine prošle noći stizale poruke o kretanju ljudstva i vojne tehnike. Tenkovi i drugo različito samohodno oružje primijećeno je na prilazima Slovjansku, nekoliko oklopnih vozila viđeno je u okolini Kramatorska, a u jednoj vojnoj koloni stručnjaci su primijetili raketne sustave "Grad". Informacije o koncentraciji vojske na istoku zemlje pojavile su se posljednjih dana. Vršitelj dužnosti ukrajinskog ministra obrane Mihail Kovalj u ponedjeljak je rekao kako su ukrajinske oružane snage spremne za posebne operacije na istoku zemlje, naveo je Glas Rusije.

Šef CIA-e u Kijevu

Krv je ponovno prolivena u Ukrajini i ona se nalazi u predvorju građanskog rata, napisao je ruski premijer Dmitrij Medvjedev na svojoj stranici na Facebooku. Uzrok ukrajinske tragedije jest to što legitimne vlasti nisu čak ni pokušale održati red i zakon u onim dijelovima zemlje kada je tamo prvobitno počelo zauzimanje upravnih zgrada, dodao je on, a prenio Itar-Tass. Medvjedev smatra kako se sada nezakoniti vladari nadaju da će uspostaviti red koji su sami uništili dolazeći na vlast u oružanoj pobuni. Dodao je kako samo narod može stvoriti suvremenu ukrajinsku državu, bez tutora, nacionalista i bandita i bez tajnih posjeta ravnatelja CIA-e, napisao je Medvjedev. Da Rusija ne želi stajati skrštenih ruku, govore i podatci kako se s ruske strane granice nalazi 40.000 vojnika i moćna vojna tehnika koja samo čeka naredbu Kremlja da krene u invaziju na Ukrajinu.

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič uvjeren je kako je John Brennan odobrio korištenje oružja u Ukrajini i isprovocirao prolijevanje krvi u zemlji, prenio je Itar-Tass. Bijela kuća potvrdila je u ponedjeljak kako je ravnatelj američke Središnje obavještajne agencije (CIA) boravio u Kijevu proteklog vikenda. (dc)

ŠIMONOVIĆ: RUSI U UKRAJINI SU LAGALI

Pripadnici ruske manjine u istočnoj Ukrajini lažno su tvrdili da su izloženi napadima kako bi opravdali miješanje Rusije, stoji u izvješću Ureda Ujedinjenih naroda za ljudska prava. "Iako je bilo nekih napada na zajednicu etničkih Rusa, oni nisu bili sustavni, niti su bili rasprostranjeni", stoji u izvješću koji je sastavljen na temelju dva prošlomjesečna posjeta pomoćnika UN-ovog glavnog tajnika za ljudska prava Ivana Šimonovića. "Fotografije s prosvjeda na Majdanu, preuveličavane priče o zlostavljanju etničkih Rusa koje čine ukrajinski nacionalistički ekstremisti te lažna izvješća o tome kako naoružani kreću progoniti Ruse na Krimu, sustavno su upotrebljavani kako bi stvorili klimu straha i nesigurnosti koja se odrazila na potporu za pripajanje Krima Ruskoj Federaciji", kaže se u UN-ovom izvješću.

Ruski predsjednik Medvjedev za nerede na istoku optužuje Kijev

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana