Svijet
THE GUARDIAN I WP

Pultizer za pisanje o skandalu Snowden
Objavljeno 16. travnja, 2014.

NEW YORK - Britanski list The Guardian i američki dnevnik The Washington Post podijelile su Pulitzerovu nagradu za novinarstvo u službi javnosti zbog niza priča o američkom elektroničkom špijuniranju.

Priče su utemeljene na dokumentima koje im je dostavio bivši službenik američke Državne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden, koji je utočište našao u Rusiji.

Među ostalim dobitnicima nauglednije američke novinarske nagrade i osoblje je Boston Globea, zbog izvještavanja o najaktualnijim svjetskim vijestima.

Edward Snowden, Amerikanac koji je radio za privatnu tvrtku angažiranu od američke Državne sigurnosne agencije, javno je preko lista The Guardian priopćio da je medijima dostavio podatke o internetskom špijuniranju koje provodi američka vlada. "Moj jedini motiv bio je da informiram javnost što se čini u njezino ime i što se čini protiv nje. Svjestan sam da ću propatiti zbog svog postupka", rekao je u intervjuu koji je objavio The Guardian. "NSA je napravila infrastrukturu koja omogućava da se sve presretne. Ako želim vidjeti vaš e-mail ili poruke na telefonu vaše supruge, mogu to učiniti. Mogu doći do e-mailova, šifri, podataka s telefona, kreditnih kartica... Ne želim živjeti u društvu u kojem se događaju takve stvari, u kojem se snima sve što kažem", istaknuo je tada Snowden. (dc)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike