Sport
ODBOJKAŠICE ĐAKOVA

Za samo četiri godine prošle put od trećeg razreda do Prve lige
Objavljeno 16. travnja, 2014.

Imat će Slavonija i Baranja sljedeće sezone čak pet klubova u Prvoj hrvatskoj ligi odbojkašica. Brojčano stanje popravile su odbojkašice Đakova, koje su osvajanjem naslova prvaka Prve B lige izborile vizu za elitu.

Velika proslava bila je prošle subote, kada su igračice Dragana Božića pred 500-tinjak gledatelja odigrale posljednju utakmicu kao B ligašice.

Sjajni ambijent

U goste je stigao Grobničan, koji se na kraju jedini može pohvaliti da je prvakinjama uzeo mjeru ove sezone, i to dvaput. Istina, Đakovčanke su sezonu zaključile porazom, ali ukupno gledajući, sve je odrađeno - šampionski.

- Naravno, htjeli smo u sjajnom ambijentu ostvariti pobjedu i tako zaključiti jedan uspješan ciklus. Organizacija utakmice bila je na visokoj razini, predstavljanje ekipa odrađeno je uz light show, bio je pravi spektakl. Sigurno da je to malo utjecalo na igračice, koje su se ipak ispraznile tjedan dana ranije, kada smo pobjedom u gostima kod drugoplasirane Drenove potvrdili titulu. Posljednja utakmica stoga nije imala značaj, a bez obzira na njen ishod, slavio se 5. travnja u Đakovu plasman u Prvu hrvatsku ligu - kaže glavni arhitekt tog rezultata, trener Dragan Božić, koji posljednje tri sezone sjedi na klupi Đakova.

Bolji uvjeti za napredak

Za to vrijeme klub je od drugoligaša (treći jakosni razred) stigao do Prve lige.

- Plan je bio u šest-sedam godina napraviti i prvoligaški iskorak. No, prigoda se pružila ranije i mi smo je iskoristili. Lani smo kao debitanti u B ligi zauzeli treće mjesto, vidjeli smo stoga da imamo pravo napasti i naslov. To nam je pošlo za rukom, odradili smo impresivno 18 kola, ostvarili 16 pobjeda i s pet bodova prednosti uzeli titulu, ponosno će Božić, koji je sa svojim pomoćnikom Vjekom Barišićem sastavio ekipu koja je ostvarila najveći uspjeh kluba. Naravno, svoj dio uspjehu dali su i klupski čelnici, logistika koju čine predsjednik Dubravko Knežević, dopredsjednik Pavo Lucić i tajnik Ivan Lovrić izvukli su maksimum iz postojećih uvjeta, a oni su daleko od prvoligaških.

- U đakovačkoj dvorani imali smo tek dva termina tjedno, radeći na trećini parketa. Za daljnji igrački napredak nužno je poboljšanje svih pratećih sadržaja. Sada kada smo izborili Prvu ligu, valjda će se i odnos prema klubu promijeniti nabolje.

Prvoligaškoj promociji svjedočio je i gradonačelnik Zoran Vinković, možda je i to prvi znak boljeg tretmana odbojkašica u Đakovu. Medalje i pokal podijelio je na kraju čelni čovjek HOU-a Zdeslav Barač.

- Slavlje je bilo i prošlo, sada se treba okrenuti obvezama koje će biti još zahtjevnije. Nakon ulaska u najviši rang, sada treba raditi na stabilizaciji, ne smije se dogoditi da izgubimo prvoligaški status. Ambicije će biti realne, a ako se klub nastavi razvijati kao dosad, za koju sezonu podići ćemo i letvicu - oprezan i realan je trener Đakova Dragan Božić.

Nino BENČINA
Nove prvoligašice

Prvoligaški status izborile su: Maja Maričić, Ivana Marija Ćorić, Ivona Radoš, Dora Gadžić, Ivana Sučić, Helena Jelenčić, Tanja Štulić, Mirna Bušić, Iva Poljičak, Kristina Zirn, Josipa Radoš, Lucija Pervam, te igračice osječkog prvoligaša, koje su imale dvojnu registraciju, Mirna Matković i Antonija Volmut. Čestitamo!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike