Sport
KAMP HNS-A ZA DJEVOJČICE

Bilo bi i više igračica da roditelji ne brane kćerima igrati nogomet
Objavljeno 16. travnja, 2014.
Kampom prodefiliralo šezdesetak djevojčica u dobi od šest do dvanaest godina

Početkom lipnja prošle godine, na poticaj HNS-a i u organizaciji Županijskog nogometnog saveza osječko-baranjskog, utemeljen je Kamp za djevojčice Regionalnog centra Osijek.

Voditeljicom je imenovana Branka Juhas, dugogodišnja sportska djelatnica iz baranjskog Karanca, koja je okupila djevojčice željne igranja nogometa u dobi između šest i dvanaest godina, a treninzi su, od tada, održavani na igralištu Kraj Drave, pa u Gradskom vrtu, da bi se prvog dana listopada 2013. Kamp preselio na “Mačkamamu”.

Kolijevka ženskog nogometa

- Tu je kolijevka ženskog nogometa istočne Hrvatske, tu je i naš višestruki prvak, pa je prirodno da se i buduće nogometašice ovdje školuju - kaže Juhas kojoj su od početka rada te škole budućih nogometašica, volontirajući demonstriravši nogometnu tehniku na treninzima, pomagale državne reprezentativke Maja Jošćak i Izabela Lojna.

– Tijekom ovih deset mjeseci Kampom je prodefiliralo šezdesetak djevojčica, od kojih se dvadesetak zadržalo na okupu pa među njima treba tražiti i buduće prave nogometašice. Vjerojatno bi ih bilo i više da nije pojedinih roditelja koji svojim kćerima nisu dopuštali da igraju nogomet! Iako je pohađanje našeg kampa sasvim besplatno, što držim da nije zanemarivo.

Osim redovnih treninga, probrane djevojčice odigravaju i prijateljske utakmice s dečkima, svojim vršnjacima, a zimus su ugostile i sastav djevojačkog sastava iz sela pored Pleternice.

- Već smo dvaput igrali s najmlađim nogometašima Mursa-Zanatlije (remi i pobjeda), u subotu su nas pobijedili dečki iz Sarvaša s kojima već imamo dogovoren još jedan susret, pa se sve odvija kako je bilo i planirano prigodom osnutka Kampa, prisnažit će Juhas kojoj u radu stručnu pomoć pružaju treneri osječkog prvoligaša Zvonimir Kolak i Dejan Berger, s tim što smo naišli i na svesrdnu logističku potporu ŽNK Osijek.

Rasadnik budućih nogometašica

Priča o Brankinim osječkim curicama, u kako to ona voli “rasadniku budućih nogometašica”, tek je dio ukupnog pilot-projekta HNS-a kojim se nastoji u cijeloj državi prićim sustavnom unapređenju ženskog nogometa. Zamišljeno je, naime, da svaki regionalni centar omogući doslovce svim djevojčicama testiranje sklonosti prema sportu koji (i) u ženskoj populaciji u cijelom svijetu odavno ima neusporedivo značajniji tretman nego što je to u našoj zemlji.

Sudeći prema osječkom primjeru, takav bi projekt u bliskoj budućnosti umnogome mogao podići i masovnost i kvalitetu ženskog nogometa na višu razinu od dosadašnje.

Najduži “staž” u osječkom Kampu imaju Leona Ahmeti, Milica Božilović, Beata i Ramona Pavić, Luna i Anja Mitrović, Tea Pavić, Eva Župan, Klara Barišić, Iva Ognjenović, Marija Markov, Mateja Miličević, Karla Slanovic, Maja Kljajić, Patricija Majer, Maja Đerđ...Za dan-dva, kad roditelji pošalju potrebnu dokumentaciju, i službeno će članice Kampa postati i Josipa, Izabela, Tea i Klaudija, koje su također u subotu igrale protiv dječaka iz Sarvaša. U ovom trenutku, dakako, teško je reći koje ime treba zapamtiti, ali bismo “stavili ruku u vatru” da se među tim djevojčicama nalazi pokoja nasljednica današnjih prvotimki sedamnaestorostrukog prvaka države!

Dragutin KERŽE
Možda ste propustili...

DENIS KRSTANOVIĆ, TRENER BSK-A

Šibenik se nije javio, ne nude stimulaciju

HRVATSKA FUTSAL REPREZENTACIJA IGRA ZA ODLAZAK NA SP

Idemo se plasirati u Uzbekistan!

Najčitanije iz rubrike