Novosti
MJERE ZA SMANJENJE DEFICITA

Hajdaš Dončić: Mirovine, školstvo
i zdravstvo zadnja su linija obrane
Objavljeno 16. travnja, 2014.

Vezani članci

MINISTAR FINANCIJA U WASHINGTONU

Linić najavio nove rezove

ZAGREB - "Ovo je spašavanje vojnika Ryana, a vojnik Ryan je hrvatski proračun", komentirao je jučer mjere rezanja prekomjernog proračunskog deficita ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, upitan za planirane namete mobilnim operaterima, odnosno podizanje radiofrekvencijske naknade, čime bi država trebala priskrbiti 330 milijuna kuna. Mjera će imati negativne efekte, svjestan je ministar, a problem vidi u tome što najveći udar Europska komisija traži u prvoj godini procedure prekomjernog deficita. Na pitanje kasni li Vlada s reformama, ministar odgovara: “Možda postoji percepcija da je to presporo, neke stvari su prespore, neke stvari su se mogle brže, priznajem. No sve donesene mjere osiguravaju dugoročnu stabilnost hrvatske ekonomije".

- Zadnja linija obrane su mirovine, zdravstvo i školstvo - ističe ministar prometa.

- Kad imate 70 posto proračuna zadano, nemate mnogo mogućnosti da neke druge stvari jednokratno preko noći režete, da jednostavno ne uništavate sustav građana. Socijaldemokracija 21. stoljeća za mene je pokušaj zadržavanja besplatnog zdravstva i školstva. To je za mene najvrednije u cijeloj priči - naglasio je Hajdaš Dončić.

Vlada planira deficit smanjiti rezanjem subvencija, smanjenjem plaća menadžerima u javnim tvrtkama, ali i povećanjem trošarina na gorivo te nametima teleoperaterima.

"Mjere se odnose i na rashodovnoj i na prihodovnoj strani. Trošarine su jedna od mjera. Bio bih neozbiljan da danas komentiram pojedinačne mjere kad kao Vlada trebamo raspraviti i donijeti odluku o cijelom paketu, a onda ga prezentirati hrvatskoj javnosti", rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Predsjednik Ivo Josipović u najavljene rezove nije upućen, ali smatra kako je gospodarska konsolidacija nužna.(MS)

OZREN MATIJAŠEVIĆ

Udruga radničkih sindikata

Sve će opet pasti na leđa građana

Vlada provodi štetnu ekonomsku politiku, poručili su iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske u povodu sjednice Vlade na kojoj će biti predstavljene nove mjere štednje. “Sve će opet pasti na leđa građana”, poručio je predsjednik URSH-a Ozren Matijašević. Najavljeni nameti i trošarine udar su na standard građana, iako potpredsjednica Vlade Vesna Pusić tvrdi suprotno, kaže Matijašević. "Povijest nas na ovim prostorima uči da se trošarine i porezi u konačnici prelijevaju kroz rast cijena usluga i roba i da to plaćaju građani", rekao je Matijašević.

Možda ste propustili...

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu