Regija
„ZELENE EKONOMIJE“

Zeleni pripremaju akcijski plan za Baranju
Objavljeno 16. travnja, 2014.

BELI MANASTIR - Nakon Osijeka i Vukovara, domaćin seminara čija je tema zaštićena prirodna područja i mogućnosti „zelenih ekonomija“, koji organizira Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, bio je Beli Manastir. Osim predstavljanja zaštićenih područja i „zelenih ekonomija“, na seminaru su se razmijenila mišljenja o pozitivnim i negativnim trendovima u upravljanju i korištenju zaštićenih prirodnih područja te koliko i kako zaštićena prirodna područja pridonose lokalnom razvoju, odnosno drugoj aktualnoj problematici.

- Na seminar su se odazvale brojne udruge čije je djelovanje vezano uz prirodu i njezinu zaštitu, nevladine organizacije i predstavnici lokalne samouprave, pa ćemo pokušati pokrenuti diskusiju i detektirati probleme kako bismo ih ugradili u naš akcijski plan - kaže Jasmin Sadiković, predsjednik Zelenih Osijek, naglašavajući kako do sada o Baranji nisu konkretnije razgovarali. Prenoseći zapažanja s prošlih seminara, naglasio je kako je primijećen nedostatak međusektorske suradnje i podrške lokalne zajednice.

- Do sada su se sudionici prošlih seminara doticali samo Kopačkog rita, za koji su ustvrdili da do sada nije bio dovoljno otvoren. Neki su naglasili čak i kako u njemu nisu bili ni brojni Osječani - rekao je Sadiković. Važno je istaknuti kako su predavači na dosadašnjim seminarima upozorili na alarmantan nestanak pojedinih biljnih i životinjskih vrsta, posebice riba, prije svega zbog gradnji hidrocentrala i sličnih zahvata. O zaštićenim područjima županije, uslugama koje nude, ekoturizmu, ekološkim proizvodima šumskih resursa i ostalim temama nazočne su jučer upoznali predstavnici Javne ustanove Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, Pokreta gorana Sremska Mitrovica, Hrvatskih šuma, Zelenih Osijek, Zelene akcije i Zlatne grede d.o.o.

- Organizirat ćemo još dva seminara, u Iloku i Donjem Miholjcu, nakon čega ćemo rezimirati sve što je na njima rečeno - naglasio je Sadiković.I.Getto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike