Regija
21. OBLJETNICA POSTOJANJA

Zahvaljujući projektima,
nazire se skori oporavak
Brodsko-posavske županije
Objavljeno 16. travnja, 2014.

SLAVONSKI BROD - U nazočnosti predstavnika Vlade i predsjednika RH, ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i Vlade Marića, hrvatskih generala, saborskih zastupnika, predstavnika drugih županija, grada Broda i Gradiške te brojnih gostiju, Brodsko-posavska županija je prigodnom svečanošću obilježila 21. obljetnicu postojanja. Govoreći o položaju županije, predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić i župan Danijel Marušić podsjetli su kako županija ima najniži BDP u Hrvatskoj te 37 posto, što je gotovo 19,5 tisuća nezaposlenih.

- Unatoč brojnim poteškoćama, svjesni potencijala koje pružaju pretpristupni programi i fondovi EU, po pripremljenim, odobrenim i provedenim projektima pripadamo najuspješnijim županijama. Iz pretpristupnih fondova do sada je odobreno 109 projekata u vrijednosti 522 milijuna kuna, što je dovelo do realizacije projekata sustava vodoopskrbe i odvodnje, izgradnje Tehnološkog parka Nova Gradiška i Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja, te brojnih drugih - naglasio je Marušić. Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić nije propustio priliku da kritizira Vladinu politiku.

Ministar Jakovina primijetio je da županija unatoč teškoćama pokazuje tendenciju k boljem.

- A za to su potrebni projekti, što će Vlada prepoznati i pratiti. Cestogradnja, 300 milijuna kuna u vodnom gospodarstvu za dvije godine, gradnja škola, podvožnjak u Osječkoj ulici, Luka Brod koja će biti novi centar razvoja grada i županije... - kaže Jakovina, neki su od projekata važnih za budućnost županije.

Na svečanosti su uručena i priznanja najzaslužnijima. Zlatna plaketa pripala je Zagrepčaninu Francu Schmidtu, te Siegfriedu Ohmbergeru iz Uhlma za izniman doprinos i humanitarnu pomoć tijekom Domovinskog rata, dok je Zlatni grb - nagradu za životno djelo primila ravnateljica Tehničke škole Janja Brekalo. Županijske Plakete dodijeljene su PPK-u Nova Gradiška, brodskom Hladu, ĐĐ TEP-u, Svjetlost iz Lužana, Bilfinger Đuro Đaković Montaži, Obrtu uzgoja gljiva Križanić Udruzi gluhih i nagluhih te Udruzi slijepih iz Nove Gradiške i Slavonskobrodskoj televiziji. Kovanicu od zlata dobili su Tomislav Lukić, Lidija Grčić, Petar Bubalo i Dražen Grozdanović.M.Radošević

Iz pretpristupnih fondova do sada je odobreno 109 projekata u vrijednosti 522 milijuna kuna

Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

Najčitanije iz rubrike