Kultura
STRATEGIJA KULTURNOG RAZVITKA 2014. -2020.

Kulturni razvitak grada Osijeka neće biti moguć bez pomoći države
Objavljeno 16. travnja, 2014.
Nacrt Strategije izradila je Umjetnička akademija Osijek

Brojni predstavnici kulturnih ustanova, javnih i obrazovnih institucija, kulturno-umjetničkih društava i udruga s kulturnim i kulturološkim predznakom, zajedno s čelnicima grada Osijeka, sudjelovali su jučer u svečanom foyeru osječkog HNK na javnoj raspravi o Strategiji kulturnog razvitka grada Osijeka od 2014. do 2020. godine, koja bi trebala biti usvojena na jednoj od idućih sjednica Gradskog vijeća Osijeka.

"Umjetnička akademija u Osijeku je još za mandata prethodne gradske vlasti dobila zadatak da izradi nacrt ove strategije, što je jesenas i učinila. Nakon što su je dostavili, Strategija je dorađena u suradnji s gradskim Upravnim odjelom za društvene djelatnosti i Odsjekom za kulturu, dok je metodologiju odredila Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje. Dokument koji trenutačno sadrži stotinjak stranica uoči javne rasprave poslan je svima iz osječkog kulturnog života koji bi mogli dati neke korisne i konkretne prijedloge. Ona je i formalni preduvjet za kandidaturu Osijeka za europsku prijestolnicu kulture 2020." rekao je uoči javne rasprave Vladimir Ham, osječki dogradonačelnik zadužen za kulturu. Na početku su osnovne odredbe ovoga dokumenta okupljenima predstavili Igor Gajin u ime Umjetničke akademije, Vesna Brezovac iz Grada Osijeka kao koordinatorica donošenja Strategije te Kornelija Mlinarević iz RRA Slavonije i Baranje, dok je cijelu raspravu moderirao Dario Topić.

Mlinarević je naglasila kako nisu smjeli ići previše u širinu jer bi se izgubio smisao, dok su Brezovac i također nazočni Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, naglasili kako dobro paze da kulturna strategije bude u korelaciji sa Strategijom razvitka grada Osijeka koja bi također uskoro trebala biti donesena. Ante Lauc, umirovljeni profesor Ekonomskog fakulteta, pak upozorio je da Strategija neće imati smisla ako se ne bude donosila i provodila u sinergiji svih uključenih strana, a nekoliko sudionika upozorilo je da će sve njezine odredbe, kada i budu donesene, biti teško provedive u okruženju u kojemu je gospodarstvo u velikoj krizi te bez pomoći države.

Od konkretnih prijedloga izneseno je kako su "zaboravljeni" plesni klubovi i udruge (što će, tvrde njezini tvorci, biti ispravljeno), a na kraju je rasprava "otplovila" previše u smjeru hoće li Osijek 2020. postati europska prijestolnica kulture ili ne te na koji se način to može ostvariti.

Nakon sat i pol moderator Topić zaključio je raspravu te uputio nazočne da dodatne prijedloge i primjedbe dostave elektronski. "Smatramo da je ova javna rasprava bila korisna i da smo dobili dovoljno novih inputa. Naravno, još ćemo raditi na Strategiji prije iznošenja na Gradskom vijeću. Osnovna vizija koju ona iznosi je razvoj onih potencijala koje Osijek ima kao kulturno središte regije, jačanje izvaninstitucionalne kulture i nezavisne scene te proširenje djelatnosti, koje kulturne institucije već imaju", zaključio je dogradonačelnik Ham.

Tomislav LEVAK
Blog i web stranica Oskultura

Moderator Topić naglasio je kako su u sklopu projekta donošenja kulturne strategije i kandidature Osijeka za europsku prijestolnicu kulture otvorili i pripadajući blog, facebook i web stranicu Oskultura. Na blogu se mogu pronaći intervjui s nizom osječkih kulturnjaka, poput v.d. intendanta Miroslava Čabraje, direktorice Kinematografa Osijek Marijane Bošnjak, dirigentice HPD-a Lipa Osijek Valerije Fischbach i drugih, koji daju svoje viđenje kulturne scene i njezina razvoja. "Nastavljamo s intervjuima kojih bi trebalo ukupno biti 100, a građani će ih moći pročitati, kao i Kulturnu strategiju koja je također objavljena na internetu, te davati svoje prijedloge i mišljenja. To smo učinili jer smo željeli cijelom projektu pristupiti interaktivno i multimedijalno, odnosno podijeliti stavove kulturnjaka te uključiti što širu javnost", naglasio je Topić.

Strategija je formalni preduvjet za kandidaturu Osijeka za europsku prijestolnicu kulture 2020.

Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike