Osijek
POČELA DEMONTAŽA

Papin križ na rekonstrukciji, gradski
čelnici razmišljaju o novoj lokaciji
Objavljeno 15. travnja, 2014.

Strojevi tvrtki Vodovod i Gradnja koji su jučer zatečeni pokraj Papina križa u Ulici sv. L. B. Mandića znače samo jedno - križ misnoga slavlja, postavljen uoči dolaska svetog oca Ivana Pavla II. u Osijek bit će restauriran.

- Donio sam odluku da se križ mora restaurirati i u ovom trenutku najvažnije ga je zaštititi. Kako je načinjen od drveta, a nije zaklonjen od kiše, prilično je oštećen. U ovom trenutku ne znamo gdje će nakon restauracije biti postavljen. Vidjet ćemo što kaže struka i uzeti u obzir sve prijedloge i ideje - rekao nam je gradonačelnik Ivan Vrkić, prema čijem nalogu su djelatnici Vodovoda jučer počeli demontažu ovog memorijalnog križa te ga potom prevezli u tvrtku Unikom gdje će se, očekivano, provesti restauracija.

Podsjetimo, uoči Papina posjeta križ i pozornica postavljeni su u Športsko-poslovnoj zračnoj luci Čepin. Međutim, 22 metra visok križ ometao je let avionima pa su ga članovi Aerokluba Osijek demontirali i polegli u travu. U prosincu 2005. godine ponovo je podignut i postavljen, ovaj put ispred ulaza u zračnu luku Čepin s lijeve strane, nedaleko od mjesta gdje je prvotno stajao. Iako su se neki građani bunili što se sad križ nalazi doslovce između drveća i džamboplakata, križ je ondje ostao. Nakon restauracije koja slijedi, pitanje je hoće li se ponovo vratiti na staro mjesto ili će biti predviđena neka druga, bolja lokacija. Ono što je najvažnije u ovom trenutku je da će križ koji podsjeća na Papin pohod Osijeku zasjati u novom ruhu. M. Mihelić

Najvažnije je u ovom trenutku da će križ koji podsjeća na Papin pohod Osijeku zasjati u novom ruhu

Najčitanije iz rubrike