Ekonomija
BLOKADA ŽIRORAČUNA

Radnici OLT-a dogovaraju autobuse za prosvjed pred Ministarstvom financija
Objavljeno 16. travnja, 2014.
Radnicima OLT-a plaće nisu isplaćene za siječanj, veljaču i ožujak ove godine

Nezadovoljstvo 82 zaposlena radnika osječkog OLT-a d.d. ovih je dana ponovno dovedeno do usijanja.

Osim tri sitnije pozajmice koje im je ustupila Uprava tvrtke, još im uvijek nisu isplaćene zarađene plaće za siječanj, veljaču i ožujak ove godine, pa najveći vjerski blagdan, Uskrs, uz tek obećanih 300 kuna bonova, dočekuju s velikim nespokojem.

Iako se, nakon neprihvaćanja predstečajne nagodbe, 7. travnja, i pozitivno riješene žalbe na to, činilo da će doći do deblokade žiroračuna tvrtke, to se ni do jučer nije dogodilo. S njega Porezna uprava i dalje “prazni” prispjela financijska srestava u okviru ovršnog postupka za neplaćene dugove OLT-a, pa i da na njemu ima sredstava, radnicima ne bi mogla biti isplaćena zarađena primanja.

Upravo stoga jučer je u OLT-u održan sastanak tvrtkinog sindikalnog povjerenstava i Frane Kopića, teritorijalnog povjerenika SSSH za OBŽ i VSŽ, i Antuna Štivića, regionalnog povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske, s članovima Uprave OLT-a Antom Ćerlukom i Darkom Markovićem te suradnicima, a nakon toga i sindikalni skup svih zaposlenika OLT-a.

Pošlo po krivom

Pritom je Kopić istaknuo da je nakon nedavnog zagrebačkog susreta predstavnika sindikata i uprave OLT-a s ministrom rada i mirovinskog sustava, Mirandom Mrsićem, i predstavnicima Porezne uprave izgledalo da će sve biti u redu. Pogotovo kada je pozitivno riješena uložena žalba Porezna uprava na odluku Fine o blokadi računa OLT-a.

- Sve je to i napravljeno te smo svi očekivali da će čim se ta žalba pozitivno riješi, doći do deblokade žiroračuna OLT-a i da će nastaviti dalje normalno poslovati, kao i da će se nastaviti zaustavljeni proces predstečajne nagodbe. No tu se se dogodile nepredviđene tehničke poteškoće budući da predsjednica Nagodbenog vijeća Fine za OLT, otišavaši na godišnji odmor, nije izdala rješenje o toj žalbi i dostavila ga u Finu, pa ta institucija nije deblokirala račun OLT-a - rekao je Kopić.

Stoga su jučer svi zaposlenici OLT-a prihvatili zaključak da se odmah ministru financija pošalje zahtjev za deblokadu računa OLT-a. Pritom je istaknuto da, ako se to ne dogodi još do Uskrsa, već drugog radnog dana iza toga blagdana svi će zaposlenici OLT-a autobusima i krenuti na prosvjed pred Ministarstvo financija, gdje će istrajati na krajnjem pozitivnom rješenju - trenutnoj deblokadi žiroračuna i nastavku procesa predstečajne nagodbe za OLT. Zatraženo je i da radnici OLT-a i njihovi sindikalni povjerenici sudjeluju u nastavku procesu predstečajne nagodbe.

OLT ima perspektivu

Pritom je upozorio i na strah - što će s OLT-om biti i ako njegova prestečajna nagodba uspije. To više što se predsjednik Uprave OLT-a, Ante Ćerluka, ogradio od takve procjene, dok je drugi član Uprave, Darko Marković, ipak imao nešto afirmativniji stav sigurno da OLT ima tržišnu šansu.

- Uvjeren sam da OLT ima perspektivu, da je potrebno usvojiti predstečajnu nagodbu, te tvrtka nastaviti s radom. Alternativa tome je pokretanje štrajka, za što, s obzirom na neisplaćene plaće, već sada postoje svi zakonski uvjeti, pa i razmišljanja dijela radnika OLT-a o takvoj opciji. No, u ovom trenutku to ne preporučam jer bi to otvorilo proces da predstečajna nagodba ne uspije i da OLT, kako bi to čini se nekima i odgovaralo, ode u stečaj, pa i likvidaciju - rekao je Kopić, te sugerirao da se svi strpe još nekoliko dana kako bi vidjeli kako će sve to skupa proći.

Nikola VUKADINOVIĆ

FRANO KOPIĆ

teritorijalni povjerenik SSSH

Treba smijeniti Upravu

Za teško stanje u OLT-u sindikali čelnici na jučerašnjim su susretima u tvrtki okrivili i nesposobnost Uprave OLT-a. “Iako sindikati ne mogu razrješavati postojeću i postavljati novu upravu, tražit ćemo njezinu smjenu. A sve to u cilju opstanka radnika u OLT-u”, rekao je Kopić i pritom dodao da je i on osobno u tomu spreman na sve oblike zakonite pa i nezakonite borbe, no to uz uvjet da svi zaposlenici OLT-a budu na tome putu, za što je aklamacijom dobio njihovu potvrdu.

Blokirano čitavo poslovanje OLT-a

Članovi Uprave OLT-a istaknuli su da sadašnja situacija vezana uz OLT koči njegovo poslovanje, otežava pregovore s kupcima i dobavljačima i drugim čimbenicima te je sada praktički čitavo poslovanje tvrtke blokirano. - Ako uspijemo u predstečajnoj nagodbi, imamo realne planove za otvaranje novih perspektiva poslovanja i razvoja OLT-a, pa čak i nova zapošljavanja - istaknuli su članovi Uprave OLT-a Ćerluka i Marković.

Možda ste propustili...

U AUSTRALIJI NOVČANE KAZNE “NEPOŠTENIMA”

Uredit će odnose trgovaca i farmera

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

2

U PRIPREMI JE NOVI ZAKON O LOVSTVU

U šest godina izdvojili 30 mil. eura za štete od divljači u poljoprivredi

3

U AUSTRALIJI NOVČANE KAZNE “NEPOŠTENIMA”

Uredit će odnose trgovaca i farmera