Sport
ZAVRŠNI TURNIR SEHA LIGE

NEXE ne treba “skidati gaće” ni pred jednim sudionikom Final foura
Objavljeno 15. travnja, 2014.

Vardar je drugi put osvojio regionalnu, ili preciznije rečeno - “slavensku” rukometnu ligu. Skopski je klub samo dokazao kako pobjeda iz Lige prvaka i rušenje europskog prvaka HSV-a nije bila slučajnost.

Nije do naslova Vardar stigao šetnjom. U finalu ga je itekako namučio bjeloruski Meškov (29:27), koji je sve do 39. minute bio u konstantnom vodstvu. Nakon preokreta spasa za Bjeloruse nije više bilo. Daleko smo veći otpor očekivali od “zagrebaša” u polufinalu. Svjesni smo kako je Vardar u ovom trenutku najspremnija i najkvalitetnija momčad, ali poraz od osam razlike ipak je poražavajući za hrvatskog prvaka. “Nije ovo realna slika Zagreba”, čuli smo od onih koji su stali u obranu Dvoršekove momčadi. Glupost! U situaciji kada su “zagrebaši” davno ispali iz Lige prvaka svoju realnu vrijednost jedino mogu još dokazati na završnom turniru SEHA lige. Jedino opravdanje može biti to što je davno Zagreb odigrao posljednju utakmicu. Najveća je to bila zamjerka i iz RK NEXE-a na subotnjoj skupštini SEHA Gazprom Južni tok lige.

- Kalendar mora biti svetinja, a on se ponovno prečesto mijenjao. Iznimka može biti jedino Meškov. Upravo smo mi iz NEXE-a bili najveće žrtve kalendara. Izišli smo Borcu ususret na početku sezone pa smo mijenjali domaćinstvo s Vardarom te se dogodilo da u 2. mjesecu odigramo jednu utakmicu i onda tri tjedna pauziramo da bismo u malo više od dva tjedna potom odigrali pet utakmica. Sada smo praktički bili mjesec dana bez utakmice, a stiže hrvatsko prvenstvo gdje se trebamo izboriti i sljedeće sezone za poziciju u SEHA ligi. Neće biti lako, Varaždin je vrlo ozbiljan pretendent za tu poziciju - rekao je predsjednik NEXE-a Josip Ergović, potvrdivši kako će Hrvatska, unatoč proširenju na Sloveniju, a možda i na Mađarsku, i dalje imati dva predstavnika u SEHA ligi.

Varaždin je u svakom slučaju ambiciozan i samim tim ozbiljan suparnik NEXE-u za mjesto u SEHA ligi. No, gledajući Zagrebov izgled u ovom trenutku nema nikakvog sportskog razloga da NEXE “spušta gaće” pred Zagrebom, a ni pred bilo kojim sudionikom Final four završnice. Uspoređujući društvo na Final fouru i primjerice subotnji susret tamošnje lige Vojvodine i Partizana, srpskih predstavnika u SEHA ligi, NEXE je bliže elitnoj četvorci.

- Pobijedili smo Tatran, nanijeli Vardaru najveći poraz u cijeloj sezoni. Nesretno smo ispustili pobjedu nad Meškovom. A što se tiče Zagreba, oni su i dalje kvalitetniji od nas, ali u Našicama sigurno im neće biti lako - rekao je predsjednik hrvatskog viceprvaka.

Velikih najava i prijetnji iz Našica nikada nećete čuti. Ni od predsjednika, a posebno ne od trenera Zdenka Kordija. No, činjenica stoji. NEXE kvalitetom nikada ranije nije bio bliži Zagrebu!

Krešimir LACKOVIĆ
NEXE za finale protiv Dubrave

Rukometaši NEXE-a u polufinalu hrvatskog Kupa igrat će protiv Dubrave, dok će o drugom finalisti odlučiti CO Zagreb i Varaždin. Domaćin završnog turnira je Umag i to od 16. do 18. svibnja. Našičani su jučer doznali i raspored utakmica u Ligi za prvaka, koja počinje 24. travnja. Hrvatski doprvak kreće s dva gostovanja, kod Poreča i Varaždina, dok je derbi protiv CO Zagreba na rasporedu u 4. kolu.

Raspored Lige za prvaka: 1. Poreč - NEXE (24.4.), 2. Varaždin - NEXE (27.4.), 3. NEXE - Karlovac (30.4.), 4. CO Zagreb - NEXE (3./4.5.), 5. NEXE - Dubrava (7.5.), 6. NEXE - Poreč (10./11.5.), 7. NEXE - Varaždin (17.5.), 8. Karlovac - NEXE (21.5.), 9. NEXE - CO Zagreb (24./25.5.), 10. Dubrava - NEXE (31.5./1.6.). (G.R.)

Goluža i Karačić

Završni turnir SEHA GJT lige bio je izlog i za “proširenu selekciju” hrvatskom izborniku Slavku Goluži, koji je bio u Novom Sadu. Uz “zagrebaše” najzanimljiviji Goluži svakako su Pešić i Markotić iz Meškova te Raković i Karačić iz Vardara. Ovaj posljednji pokazao je najviše. Ne samo u Novom Sadu. Igor Karačić je trenutačno igrač koji ima najlegitimnije pravo biti prva alternativa Domagoju Duvnjaku na poziciji srednjeg vanjskog. Ako bi ga to zadovoljilo? I ako se “uklapa u Golužine planove”. Zasad ne! Goluža i Karačić navodno imaju neraščišćene odnose iz prošlosti, još iz Turske s Mediteranskih igara, kada je Karačić “prekršio pravila kućnog reda”. Ni jedan zasad neće prvi “zabiti lopatu” za zakapanje ratne sjekire. Sudar je to dva slična karaktera. A to je onda problem. (K.L.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike