Osijek
DAN ANTIFAŠISTIČKOG OSLOBOĐENJA GRADA

Vijenci na spomen-kosturnici - iduće godine novo obilježje
Objavljeno 15. travnja, 2014.

Vezani članci

ČELNICI OSJEČKOG HSP-A:

Od koga su partizani oslobodili Osijek?

Na jučerašnji dan prije 69 godina, 14. travnja 1945., u 7 sati ujutro Grad Osijek je oslobođen nakon četiri godine fašističke okupacije. Odlukom snaga NOJ-a odlučeno je da se Osijek ne granatira, nego su u osvajanju sudjelovale ljudske snage. U tim je sukobima s pozicije Osječke udarne brigade izvan stroja ostalo 212 boraca...

Svake godine na dan oslobođenja u Perivoju kralja Tomislava na mjestu kosturnice 73 žrtve fašističkog terora, Osječana streljanih u razdoblju '41./'45. godine, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista polažu vijence i održe kraći program. U odavanju počasti pridružili su ime se u ime Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, zamjenik župana te u ime Grada Osijeka gradonačelnik Ivica Vrkić.

Kako je iduće godine 70. obljetnica oslobođenja Osijeka Vrkić je okupljene podsjetio na inicijativu da se na mjestu srušenog spomen-obilježja uredi novo spomeničko-arhitektonsko rješenje koje će biti podsjetnik na ulogu Osijeka i njegovih građana u globalnom antifašističkom pokretu. (D.Ku.)

Najčitanije iz rubrike