Novosti
TKO SU ŽENE U ZATVORU

Prosječna zatvorenica je u braku, ima 45 godina, srednju školu i presudu za krađu
Objavljeno 15. travnja, 2014.
U Odjelu za rodilje rade dvije zatvorenice i u njemu je sada dvoje djece s majkama

Život žena koje izdržavaju zatvorsku kaznu nije često analiziran pa je njihovu marginalizaciju u (analitici) prekinuo Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Analiziran je njihov položaj i život u specifičnim, zatvorskim uvjetima. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova obišla je jedinu žensku kaznionicu u Hrvatskoj - Kaznionicu i odgojni zavod u Požegi te prikupila podatke Uprave za zatvorski sustav prema kojima je u listopadu 2013. u toj kaznionici bilo 115 kažnjenica, dok je kapacitet 135. U zatvorenom odjelu je 49 žena, 37 ih je u poluotvorenom, a 29 u otvorenom. U bijegu je tada bila jedna zatvorenica. Njihova prosječna dob je 45 godina, najstarija je imala 74, a najmlađa 24 godine; 59 ih je živjelo u izvan/bračnoj zajednici, 20 je neudanih, 21 razvedena, sedam udovica te sedam udovica koje su to postale ubojstvom muža.

Rad u zatvoru

- Najviše ih je u zatvoru zbog kaznenih djela protiv imovine – 28, zbog zloporabe droga – 21, zbog ubojstva 19, a zbog zloporabe položaja, pronevjere ili primanja mita – 17. Raspon kazni je sljedeći: od 6 mjeseci do 1 godine kaznu služi pet zatvorenica, a od 20 do 30 i od 30 do 40 godina po dvije. Najzastupljenije su kazne od jedne do pet godina koje služe 83 zatvorenice. Prosječna kazna je četiri godine, a naveća dosuđena kazna je 32 godine - kaže pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Većina zatvorenica uključena je u rad koji je plaćen, a 30 posto zarađene plaće dobiva se nakon odsluženja kazne. Radi se u krojačkoj radnji, kuhinji, praonici…, ali i u poljoprivrednoj radionici te na zelenim površinama. Samo ih osam nije radno angažirano. Inače, sve one mogu sudjelovati u slobodnim aktivnostima – sportskim, literarnim, ručnom radu… Izrečenu mjeru liječenja od opijata ima 20 zatvorenica, deset ih ima mjeru liječenja od ovisnosti o alkoholu, a dvije obaveznu mjeru psihijatrijskog liječenja. Najviše žena u kaznionici - njih 60 ima srednju stručnu spremu, 16 visoku, 23 ima završenu osnovnu školu, a njih 11 nema ni najniži stupanj obrazovanja.

Izlazak u grad

U 2013. broj primijenjenih stegovnih mjera gotovo se prepolovio – s 38 kojiko ih je bilo 2012. godine na 17. Pravobraniteljica je zatvorenicama ponudila da odgovore na pitanja iz anonimne ankete, a tome se odazvalo osamdeset žena. Rezultati kažu da je od njih samo pet uključeno u programe stjecanja novih vještina. Njih 60 ima djecu, najčešće s obitelji kontaktiraju telefonom, pismima i nešto manje posjetama. Samo 12 navodi da su ostvarile pravo na izlazak vikendom u mjesto prebivališta, a četiri su imale pravo na izlazak u Požegu u kojoj je kaznionica. Od 80 anketiranih 71 ih ima planove za budućnost nakon odsluženja kazne vezane uz zapošljavanje, obitelj, nastavak normalnog života s djecom i unucima, u krugu svojih obitelji.

Suzana ŽUPAN
TRADICIONALNI NAČIN ŽIVOTA ŽENA PRESLIKAN I NA ZATVORSKI

Na život u kaznionici preslikava se tradicionalni način života žena u nas koji se sastoji od obavljanja kućanskih poslova i brige za obitelj, navodi Ljubičić. Preporučuje organizaciju tečajeva kojima se stječu znanja primjenjiva u životu i motiviranje zatvorenica za njih te poticanje na stručno usavršavanje te edukaciju o pitanjima rodne i spole ravnopravnosti.

115

kažnjenica trenutačno je u požeškoj kaznionici

883

posjeta bila su dopuštena zatvorenicama prošle godine

Možda ste propustili...

PRVI PUT JEDINSTVEN ISPIT IZ HRVATSKOG JEZIKA

Započeli ispiti državne mature

MINISTAR PRAVOSUĐA SMATRA DA OBUSTAVA RADA NIJE OPRAVDANA

Službenici sudova kreću u štrajk, sud odbacio zahtjev za zabranu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IVAN ERGOVIĆ PREDSJEDNIK UPRAVE NEXE GRUPE

Krenuli smo prema proizvodnji
cementa koja neće štetiti okolišu

2

OBAVLJAJU SE SAMO HITNI POSLOVI

U štrajku i dalje 5000 djelatnika u pravosuđu

3

GLAVNI DRŽAVNI INSPEKTOR

Mikulić: Pravda spora, ali dostižna