Novosti
TKO SU ŽENE U ZATVORU

Prosječna zatvorenica je u braku, ima 45 godina, srednju školu i presudu za krađu
Objavljeno 15. travnja, 2014.
U Odjelu za rodilje rade dvije zatvorenice i u njemu je sada dvoje djece s majkama

Život žena koje izdržavaju zatvorsku kaznu nije često analiziran pa je njihovu marginalizaciju u (analitici) prekinuo Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Analiziran je njihov položaj i život u specifičnim, zatvorskim uvjetima. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova obišla je jedinu žensku kaznionicu u Hrvatskoj - Kaznionicu i odgojni zavod u Požegi te prikupila podatke Uprave za zatvorski sustav prema kojima je u listopadu 2013. u toj kaznionici bilo 115 kažnjenica, dok je kapacitet 135. U zatvorenom odjelu je 49 žena, 37 ih je u poluotvorenom, a 29 u otvorenom. U bijegu je tada bila jedna zatvorenica. Njihova prosječna dob je 45 godina, najstarija je imala 74, a najmlađa 24 godine; 59 ih je živjelo u izvan/bračnoj zajednici, 20 je neudanih, 21 razvedena, sedam udovica te sedam udovica koje su to postale ubojstvom muža.

Rad u zatvoru

- Najviše ih je u zatvoru zbog kaznenih djela protiv imovine – 28, zbog zloporabe droga – 21, zbog ubojstva 19, a zbog zloporabe položaja, pronevjere ili primanja mita – 17. Raspon kazni je sljedeći: od 6 mjeseci do 1 godine kaznu služi pet zatvorenica, a od 20 do 30 i od 30 do 40 godina po dvije. Najzastupljenije su kazne od jedne do pet godina koje služe 83 zatvorenice. Prosječna kazna je četiri godine, a naveća dosuđena kazna je 32 godine - kaže pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Većina zatvorenica uključena je u rad koji je plaćen, a 30 posto zarađene plaće dobiva se nakon odsluženja kazne. Radi se u krojačkoj radnji, kuhinji, praonici…, ali i u poljoprivrednoj radionici te na zelenim površinama. Samo ih osam nije radno angažirano. Inače, sve one mogu sudjelovati u slobodnim aktivnostima – sportskim, literarnim, ručnom radu… Izrečenu mjeru liječenja od opijata ima 20 zatvorenica, deset ih ima mjeru liječenja od ovisnosti o alkoholu, a dvije obaveznu mjeru psihijatrijskog liječenja. Najviše žena u kaznionici - njih 60 ima srednju stručnu spremu, 16 visoku, 23 ima završenu osnovnu školu, a njih 11 nema ni najniži stupanj obrazovanja.

Izlazak u grad

U 2013. broj primijenjenih stegovnih mjera gotovo se prepolovio – s 38 kojiko ih je bilo 2012. godine na 17. Pravobraniteljica je zatvorenicama ponudila da odgovore na pitanja iz anonimne ankete, a tome se odazvalo osamdeset žena. Rezultati kažu da je od njih samo pet uključeno u programe stjecanja novih vještina. Njih 60 ima djecu, najčešće s obitelji kontaktiraju telefonom, pismima i nešto manje posjetama. Samo 12 navodi da su ostvarile pravo na izlazak vikendom u mjesto prebivališta, a četiri su imale pravo na izlazak u Požegu u kojoj je kaznionica. Od 80 anketiranih 71 ih ima planove za budućnost nakon odsluženja kazne vezane uz zapošljavanje, obitelj, nastavak normalnog života s djecom i unucima, u krugu svojih obitelji.

Suzana ŽUPAN
TRADICIONALNI NAČIN ŽIVOTA ŽENA PRESLIKAN I NA ZATVORSKI

Na život u kaznionici preslikava se tradicionalni način života žena u nas koji se sastoji od obavljanja kućanskih poslova i brige za obitelj, navodi Ljubičić. Preporučuje organizaciju tečajeva kojima se stječu znanja primjenjiva u životu i motiviranje zatvorenica za njih te poticanje na stručno usavršavanje te edukaciju o pitanjima rodne i spole ravnopravnosti.

115

kažnjenica trenutačno je u požeškoj kaznionici

883

posjeta bila su dopuštena zatvorenicama prošle godine

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om