Regija
NAČELNIK OPĆINE BIZOVAC

Vuković: Bizovačke toplice oslonac
su gospodarskog razvoja općine
Objavljeno 15. travnja, 2014.
Znatna su ulaganja u stratešku granu razvoja područja - poljoprivredu

U bizovačkom se kraju 17. travnja tradicionalno obilježava kao Dan općine u spomen na datum kada je 1993. godine konstituirana Općina Bizovac. U povodu toga razgovarali smo s načelnikom općine Srećkom Vukovićem.

Događaj koji je zasigurno obilježio proteklu godinu je stečaj i zakup Bizovačkih toplica, koji ulijeva novu nadu za budućnost ovog kompleksa, ali i cijele općine. Što to konkretno znači za bizovački kraj?

- U proteklih nekoliko godina pod pritiskom globalne krize i poznatih ekonomskih poteškoća koje su nas snašle, došlo je do drastičnog smanjenja turističkog prometa. Nedavnim ulaskom ozbiljnog poslovnog strateškog partnera u Bizovačke toplice otvara se nova stranica puna optimističnih pogleda u budućnost razvoja cjelokupne turističke ponude u slavonsko-baranjskoj regiji. Nova ulaganja u revitalizaciju postojećih turističkih sadržaja i planirane investicije snažno će utjecati na gospodarski razvoj općine, što će pridonijeti povećanju smještajnih kapaciteta, pospješiti otvaranje novih radnih mjesta kako u turističkom sektoru, tako i u drugim gospodarskim granama. Vrlo brzo oživjet će razne uslužne djelatnosti, privatni smještaj, ugostiteljska ponuda i drugi selektivni oblici turističke ponude poput kongresnog, lovnog, ribolovnog, seoskog, rekreativnog i izletničkog turizma. U svrhu agresivnijeg i uspješnog povratka na domaćem i stranom tržištu koristit će se naše prednosti, a prije svega prometna dostupnost, bogatstvo povijesnih, kulturnih i prirodnih atrakcija u okruženju, poljoprivredni resursi, zdrava hrana, čist okoliš i izdašnost geotermalnih izvora.

Kakva je situacija na području razvoja poljoprivredne proizvodnje?

- Općina nije zanemarila ni aktivnosti usmjerene prema razvoju poljoprivrede kao strateške grane razvoja ovoga kraja. Podržala je stručna predavanja i savjetovanja, omogućila sudjelovanje OPG-ova i drugih gospodarstvenika i obrtnika na sajmu Agro zemlja u Bizovačkim toplicama, sufinancirala zaštitu od tuče, nabavu sadnica voća i analizu tla, uređivala poljske putove i kanalsku mrežu, a s ponosom ističemo i uspješno realizirane programe prodaje i zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.

Koje je to velike projekte Općina realizirala u suradnji s Osječko-baranjskom županijom?

- I ovaj put otvoreno ću zahvaliti Osječko-baranjskoj županiji na potpori, zahvaljujući kojoj je sagrađena lokalna cesta Cret - Habjanovci u dužini od 3.300 metara, približne vrijednosti 6,5 milijuna kuna, a u Brođancima su obnovljene devastirane prostorije bivšeg učiteljskog stana, sada namijenjenog boravku djece u vrijeme održavanja predškolske nastave. Uspješno smo sagradili asfaltno rukometno igralište u Cretu, a samatovačka školska zgrada i njezin okoliš potpuno su obnovljeni i uređeni. Županija nam je pružila značajnu pomoć i prilikom izgradnje komunalne infrastrukture, kulturnim i sportskim udrugama, vatrogasnim društvima, vjerskim zajednicama, izgradila je dječja igrališta, pomagala obnovu društvenih objekata, tradicionalne manifestacije poput Olimpijade starih športova.

Teška vremena zahtijevaju i sve veći angažman Općine vezano uz socijalnu problematiku, djecu i mlade.

- Za javne potrebe u socijalnoj skrbi Općina godišnje izdvaja više od 300.000 kuna. Socijalno ugroženima sufinanciraju se troškovi stanovanja, komunalne naknade, nabava ogrjeva za približno 100 korisnika te se financijski pomažu Program njege u kući starijih i nemoćnih osoba, ali i druge humanitarne i zdravstvene organizacije. Subvencioniramo cijenu pohađanja male škole, autobusni i željeznički prijevoz za 200 studenata i srednjoškolaca, od kojih neki primaju i općinske stipendije, a za svako novorođenče dotira se 2.000 kuna. U sklopu javnih radova u nekoliko navrata zaposlili smo velik broj osoba koje su vodile brigu o održavanju javnih zelenih površina, parkova, groblja i društvenih objekata.

Lidija ANIČIĆ
Punom parom kroz 2013. godinu

- U Bizovcu je sagrađeno i obnovljeno više stotina metara pješačkog nogostupa u Valpovačkoj i Ulici kralja Tomislava, uređeno sjeverno pročelje kurije Normann, nastavili su se radovi na gradnji odvodnog sustava i pokrenuta izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju vatrogasnog doma, dječjeg vrtića i pozornice na otvorenom prostoru kod osnovne škole. Unutar školske zgrade u Brođancima temeljito je saniran prostor namijenjen različitim aktivnostima djece i održavanju Male škole. Uz cestu Habjanovci – Cret, uređena je i unutrašnjost habjanovačkog doma, Cret je dobio asfaltno rukometno igralište, Samatovci obnovljenu školu, a pomagali smo i naše župne zajednice - istaknuo je načelnik Vuković.

Ulaganja vrijedna 1,7 milijuna kuna

- U 2014. Općina, unatoč krizi, planira realizirati nekoliko kapitalnih projekata među kojima je važno izdvojiti nastavak gradnje kanalizacijskog sustava, asfaltiranje ceste u Samatovcima, izgradnju javne rasvjete u dvije ulice u Cretu, obnovu nogostupa, rekonstrukciju objekata dječjeg vrtića, vatrogasnog doma i spremišta u Bizovcu, uređenje pročelja društvenog doma u Habjanovcima, obnovu nogostupa u Brođancima, izraditi projektno-tehničku dokumentaciju asfaltnog rukometnog igrališta u Novakima i projekt izgradnje reciklažnog dvorišta u bizovačkoj poslovnoj zoni te postaviti 8 ekootoka. Ukupna vrijednost svih navedenih investicija iznosi približno 1,7 milijuna kuna, a planiramo izdvojiti i više od 400.000 kuna za sufinanciranje aktivnosti udruga koje se bave kulturnom djelatnošću, realizaciju kapitalnih projekata poput gradnje ljetne pozornice kod bizovačke osnovne škole i nastavak obnove kulturno-povijesnog spomenika graditeljske baštine kurije Normann u središtu Bizovca, te niz drugih manjih, ali za nas vrlo značajnih projekata - najavio je Srećko Vuković.

Za Dječji vrtić Maslačak Bizovac godišnje se izdvaja gotovo pola milijuna kuna

Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike